Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Музикантите и балетистите от Русенската опера без хонорари след предколедно турне

Музикантите и балетистите от Русенската опера без хонорари след предколедно турне

Съставът на Държавна опера Русе са с неизплатени командировъчни вече четвърти месец

Съставът на Държавна опера Русе е един от водещите в страната, но се оказва, че и там артистите имат проблеми – неизплатени командировъчни, които те чакат вече четвърти месец и не усещат подкрепа от ръководството на операта. Какво се случва зад кулисите и извън оркестрината?

Музикантите от Държавна опера Русе и балетът на състава са представили приказната история за лешникотрошачката пред публиката на Франция и Белгия през декември месец. Четири месеца по-късно разговорът не е за изкуство, а за пари, защото нито хората от оркестъра, нито колегите им от балета са получили стотинка за представленията от турнето. Организатор на пътуването е фирма на българина Иван Нешев. От 9 до 22 декември съставът на Държавна опера Русе е трябвало да изнесе 6 спектакъла в различни градове на Белгия и Франция. За труда си всички очакват възнаграждение, ако не повече, то определените от държавата 35 евро дневно командировъчни.

Все пак в устна уговорка на всички са обещани хонорари, а на концерт-майстора, водачите на групи и солистите – повече:

"След като зададох доста въпроси, в един момент се оказа, че тази командировка като солист ще бъде само 5 евро, но хората още си чакат парите" - споделя член на състава на операта.

Източник:bnr.bg 

Оставете коментар