Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

На Велика сряда фарисеите решават съдбата на Христос

На Велика сряда фарисеите решават съдбата на Христос

На същия ден Юда отива при фарисеите и сам заявява, че ще го предаде, ако го възнаградят с 30 сребърника

На Велика сряда православната църква отбелязва този момент от живота на Спасителя, в който фарисеите и членовете на Синедриона - върховната религиозна управа по това време, са отчаяни от набираща популярност на Христос. А всички знаят, че идващият месия ще бъде наследник на Давид, какъвто е и бил самият Иисус Христос.

Заедно с това Той става изключително известен и с чудото на възкресяването на Лазар. Навсякъде се говори за това. Нещо повече - Пасха е велик празник за еврейския народ и за него се стичат евреи от диаспората, от цял свят, на който се разказват какви велики неща върши Христос, какво проповядва и какви чудеса прави.

В този ден, на Велика сряда, става ясно, че нещата са необратими и единственият начин да бъде спряна популярността на Господа Иисус Христос е Той да бъде убит. С уговорката това да не става на празника Пасха.

На същия ден Юда, воден от своето користолюбие, затъмнен от своята жажда за богатство, а ,може би, и неразбиращ думите на Спасителя, отива при фарисеите и сам заявява, че ще го предаде, ако го възнаградят с 30 сребърника. Получава тази сума от фарисеите и така се сбъдва едно от пророчествата- „скъпо оцениха цената на оценения- 30 сребърника”.

На следващия ден, Велики четвъртък, църквата ни отбелязва изключително важното събитие в живота на Христос, особено тачено от самите християни-Тайната вечеря. 


Медия

Оставете коментар