Четвъртък, 22 Февруари 2018
Четвъртък, 22 Февруари 2018
Благодатният огън пристигна в София

Благодатният огън пристигна в София

Благодатният огън идва през тази година в България за 12-и път

Малкият правителствен самолет - фалконът, на борда на който се намира Благодатният огън, кацна на летище София.

За всички българи огънят от свещените земи носи църковна делегация, оглавена от Старозагорският митрополит Киприан. След пристигането на правителствения ВИП, Свещеният огън ще бъде откаран до всички епархии в страната. Огънят пристига в специални огнеупорни фенери.

Благодатният огън идва през тази година в България за 12-и път, след като за първи път през 2005 година блажено почившият дядо Кирил за първи път го донесе у нас.

Всяка година главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх, който се усамотява в параклиса на Божи гроб, след което започва очакването на чудото и огънят пада в ръцете му. Огънят, наричан още Свещен или Небесен, се запалва свръхестествено всяка година в съсобствения на различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово". Тайнството е неразгадано.

Патриархът на Йерусалим запалва снопчета от 33 свещи, символизиращи христовата възраст, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването и се нарича невеществен огън.

Благодатният огън символизира Възкресение Христово, за което говори още апостол Петър и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича "чудо на слизане на Благодатния огън".

Оставете коментар