Петък, 22 Юни 2018
Петък, 22 Юни 2018

„Когато работиш за добър режисьор, постепенно започваш сам да му угаждаш”

„Когато работиш за добър режисьор, постепенно започваш сам да му угаждаш”

Доналд Съдърланд празнува 82-и рожден ден на 17 юли.

Навярно малцина знаят, че всъщност Доналд Съдърланд е канадец. Роден е на 17 юли 1935г. в град Сент-Джон, провинция Ню Брансуик в Канада, в семейството на търговски пътник и домакиня. Пълното му име е Доналд МакНикъл Съдърланд. Неговите прадеди са с шотландски, английски и немски произход.

Проявява интерес към актьорството още докато учи инженерство в университета в Торонто, където участва в представления на любителска театрална трупа.

Скоро се записва и във факултета по изкуства, затова в крайна сметка завършва с две дипломи – за инженер и актьор.

През 1956г. заминава за Лондон, където постъпва в Кралската академия за драматично изкуство. Играе в различни английски провинциални театри, както и в телевизионни спектакли, след което дебютира и на лондонска сцена. Получава покани за роли в някои от най-прочутите театри в столицата на Великобритания и едва 25-годишен се налага като един от най-перспективните английски актьори.

Подобно на много други кинозвезди и неговата кариера започва с появи на телевизионния екран.

Изпълнява второстепенни роли в известни британски сериали от онези години, но впоследствие успява да получи и по-значими роли.

Любопитно е, че в началото си спечелва известност с ... филми на ужаса, като "Замъкът на живите мъртъвци"и "Домът на ужаса на д-р Терор"в които играе редом с британската звезда в жанра Кристофър Лий.

Първите екранни превъплъщения на Доналд Съдърланд са донякъде обусловени и от неговата необичайна физика (висок ръст - 193 см, слабо телосложение, изпито и лесно запомнящо се лице) и особен тембър на гласа. Това са най-често патологични персонажи, които той пресъздава особено убедително не само в ранните хорор филми от своята кариера, но и впоследствие под режисурата на Бертолучи ("Двайсети век"), Шлезинджър ("Денят на скакалеца") и др.

Филмът, който го превръща в международна кинозвезда, безспорно е блестящата черна комедия на Робърт Олтман "Военно-полева болница".

В нея той разкрива истинския диапазон на актьорския си талант, включващ и превъзходното му умение за превъплъщаване в гротескни, абсурдни и в голяма степен комични персонажи. Не случайно за тази си роля получава и своята първа от общо осем номинации за престижната награда "Златен глобус", която печели два пъти (за „Гражднинът X" през 1996-а и за "Пътят на войната" през 2003-а година).

В своите многобройни екранни превъплъщения Съдърланд много рядко се повтаря. Така например изобразеният от него крайно отблъскващ образ на фашист заема ключово (зловещо) място сред галерията от ярки образи в гигантската историческа фреска на Бернардо Бертолучи "Двайсети век" (Novecento, 1976).

В неговото изпълнение Атила Меланчини е представен като теоретик и практик на най-изобретателните жестокост и садизъм, които въобще човек може да си представи. Той съумява да превърне този патологичен образ в символ на черния тоталитаризъм, надвиснал над Европа през XX век.

И още през същата (1976) година Съдърланд създава абсолютно противоположен характер - Казанова - в едноименния филм на Федерико Фелини, подлагащ на оригинална трактовка историята на живота на тази легендарна личност.

Източник:http://afish.bg/

Съдърланд намира свой ключ към разбирането на противоречивата и мистериозна фигура на знаменития венецианец. В неговата интерпретация той е представен като трагичен персонаж, принуден да играе натрапената му роля на сексуален супергерой, който наивно вярва, че дължи известността си не това, а на научните си трудове.

Филмографията на Доналд Съдърланд е впечатляваща – над сто роли, и нито една, останала незабелязана.

Самото му появяване на екрана е гаранция за стойносттта на филма. „Героите на Кели“, „Обикновени хора“, „Не поглеждай сега“, „Зараза“, „Зад решетките“, „Италианска афера“, „Гордост и предразсъдъци”, кино-сагата „Игрите на глада”, малка част от екранните му превъплъщения.

Една от легендите на световното кино, по чийто път върви и сина му Кийфър Съдърланд. Понякога природата не си почива, когато раздава таланти.

И е най-добрият им режисьор.

Оставете коментар