Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

НИМ показва сребърното съкровище от с. Йонково

НИМ показва сребърното съкровище от с. Йонково

Фигури на богиня Персефона, на Дионис и Ариадна, стилизирани изображения на бикове и чаша „мегарски тип“ са само част от културно-историческото наследство от една географска област, която тепърва ще бъде проучвана

Сребърното съкровище, намерено край село Йонково (III век пр. Хр.), е изложено за пръв път от днес в Националния исторически музей (НИМ).

Непоказваните артефакти могат да бъдат видени, защото основната експозиция от Тракийското златно съкровище ще гостува в Норвегия.

Сред ценните предмети от съкровището от Йонково са полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

НИМ

Подновената експозиция традиционно акцентира върху сребърни съкровища, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в България, някои от които се показват за пръв път.

Редки и изключително интересни паметници са показаните за първи път изящни предмети от стъкло – фигура на птичка (V – III век пр. Хр.), стъклен амфориск, прешлени, мъниста (III – II век пр. Хр.). Това е единствената изцяло запазена фигурка на птичка у нас, достигнала до наши дни.

НИМ

Разказът за тракийското въоръжение е допълнен от непоказвани кнемида (наколенник) от IV век пр. Хр. от Хаджидимово, Гоцеделчевско и върхове на копия, ножове и др.

За първи път пред широката публика са представени и теракотите от Мулетарово (III – II век пр. Хр.). Фигури на богиня (Персефона), на Дионис и Ариадна, стилизирани фигури на бикове, чаша „мегарски тип“ представят част от културно-историческото наследство от една географска област (Югозападна България), която тепърва ще бъде детайлно проучвана.

НИМ

Разнообразието от накити (торкви, гривни), бронзова (посребрен диск от огледало с триизмерно изображение на богинята Нике, управляваща двуколка, теглена от два коня) и керамична пластика (Антефикс – глава на Херакъл – покрита с лъвска кожа и Антефикс – глава на Атина Палада с коринтски шлем), чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.) ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V – I век пр. Хр.

Източник: БТВ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар