Четвъртък, 20 Септември 2018
Четвъртък, 20 Септември 2018

Забравени обичаи на траките възстановиха в Минерални бани

Забравени обичаи на траките възстановиха в Минерални бани

С това националния курорт заявява твърдо, че може да бъде столица на гроздето, виното и автентичния фолклор

Забравени обичаи на траките оживяха в местността „Шарапаните” край Минерални бани. Възстановката бе в рамките на фестивала „С хоро на гроздобер”.

С това националния курорт заявява твърдо, че може да бъде столица на гроздето, виното и автентичния фолклор. Изкусителните красавици от свитата на тракийския бог Сабазий, въпреки студа мачкаха с боси нозе гроздето в една от древните шарапани, възстановявайки обичай отпреди 4 000 години под звуците на автентична тракийска музика. Възстановката се провежда за трети път, но ще се опитаме да съхраним този празник и да го превърнем в традиционен, каза кметът на общината Мюмюн Искендер.

Лозарството и винарството в района на Минерални бани имат хилядолетни традиции. Добра реколта от грозде отчитат тази година производителите на бутиковата марка „Спиритус Санктус” в землището на с. Сусам, където са най-големите масиви около Минерални бани. Добивът е около – 700-800 кг от декар, но пък за сметка на това гроздето е с изключително високо качество и от него се очаква да стане великолепно вино, смятат грижовните стопани.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар