Петък, 21 Септември 2018
Петък, 21 Септември 2018

Утвърдено фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си поради липса на интерес от общината

Утвърдено фотографско биенале в Плевен прекратява съществуването си поради липса на интерес от общината

Фотографското биенале прекратява съществуването си поради липса на интерес от общината

В интервю пред БНР инициаторът на събитието  и фотограф Антон Божинов разказва как е започнало това биенале:

"Биенале “Фохар” се появява през 1999 година като инициатива на мен и няколко мои колеги от плевенската фотографска гилдия. Тогава то започна като международен конкурс, който беше еднократен и в него участваха 168 автори от седем страни. През 2001 година имаше едно много силно участие. Участваха 15 страни, а журито подбра за участие в изложбата 750 форографии, като прибавим няколко съпътстващи изложби на стените в галерия “Илия Бежков” в Плевен, където имаше повече от 1000 фотографии. Това, че съм в университетски среди, ми дава възможност да каня и хора, които са културолози, изкуствоведи и така нататък".

Тази година обаче фотографското биенале няма да се проведе. В края на август общинските съветници от Плевен отхвърлят предложението за вписване на фотографското биенале в културния календар на града. Председателят на общинският съвет в Плевен Мартин Митев обясни за БНР:

"Това фотографско биенале от години се провежда през година в община Плевен, но доколкото аз съм запознат, организаторите са си подали документите за включване в културния календар, когато е правен бюджетът за 2017 година. Кандидатствали са с ежегодното биенале “Фохар” и по някаква причина в Комисията по култура, а и в Съвета към кмета по култура, е отказано. Това е в края на миналата година. Въпреки това кметът го внася на августовска сесия като извънредна точка. В случея съм гласувал против влизането в дневен ред, понеже не виждам какво спешно има в разглеждането на този въпрос".

Плевен губи от това решение на общински съветници. Това подчерта Диана Андреева от Обсерватория за икономика на културата:

"Тук става въпрос може би за партизиране на културни дейности, което е абсурдно да се случва в нормална европейска държава. Не може устойчивостта на събития, които са с дългогодишна история да зависи от това кой влиза или излиза от Общинския съвет или от кабинета на кмета. Плевен губи от тази липса на цялостна културна политика". 

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар