Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Вредният данък „Вредни храни“

Вредният данък „Вредни храни“

Бизнесът скочи на налога, икономисти вещаят разрастване на сивата икономика и загуба на работни места, хлебарите искат оставката на Москов

Скандалът с данък „Вредни храни“ се разраства. Независимо от размера на планирания нов данък "вредни храни" бюджетът ще загуби 60 млн. лв. приходи от ДДС. Това е записано в становище на Съюза по хранителна промишленост, който обединява научно-техническите специалисти от хранително-вкусовата индустрия. Изчисленията за възможните загуби са направени чрез независимо проучване и оценка на въздействието от външен консултант.

Според становище на Агенцията по безопасност на храните на българския пазар няма вредни храни, защото производството им е синхронизирано с европейското законодателство. Вредите от съставките зависят от тяхното количество и за кого са предназначени. Това каза за Nbox, изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова. Тя поясни, че ако за един възрастен човек дадено количество сол е полезно, то може да бъде абсолютно вредно за едно 5-годишно дете. Затова от бранша предлагат, ако има вредна храна, тя да не се облага с данък, а да бъде забранена.

Нека от здравното министерство да кажат кои са полезните храни и тяхната ставка ДДС да бъде намалена, каза д-р Чамова. Всички, които знаят с какво се занимава близък родина на един от зам.- министрите на здравеопазването, се досещат, че става въпрос за лобисто решение, каза още д-р Чамова.

Сиренето и млечните продукти са посочени като изключение от бъдещия данък, но без обяснение дали те не са вредни, когато в тях има нехидрогенирани заместители и прекомерно съдържание на сол. Предвижда се новият налог да се стовари тежестта си върху четири групи стоки. В тях влизат всички продукти, които съдържат добавена захар, други, в които има над 10 грама сол на килограм, както съдържащите трансмастни киселини и кофеинсъдържащите храни и напитки.

Председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева заяви пред Nbox, че здравният министър Петър Москов е казал в официално интервю, че хлябът ще е „вредна храна”. Заради това от бранша ще иска оставката на здравния министър Петър Москов.

Българските граждани вече знаят, че, какъвто и данък да се наложи на бизнес, той ще бъде платен от потребителите. Новият налог ще ограби последните стотинки от джоба на най-бедните хора в България. Нека от министерството на Москов не се забравят, че хлябът е основна храна на 95% от българското население, а голяма част от него може да си позволи единствено него като средство за изхранване, изтъкна Кукушева.

Бизнесът е наясно, че от данък „вредни храни” се чакат до 200 млн. лева годишно в държавната хазна, каза Кукушева. Тя предупреди, че липсващите 170 милиона лева в Здравната каса не могат да бъдат допълнени от работещия бизнес на България. Хлебопроизводителите няма да преглътнат под никаква форма тази закана. Отделно, аграрното министерство още не са давали становище по въпроса, посочи още Кукушева.

Според бизнеса и икономистите обаче налагането на данъка може да доведе до непредвидими последици, сред които загуба на работни места и увеличаване на сивия сектор, а в същото време е спорно доколко налозите оказват здравен ефект.

Данъкът „вредни храни“ се е доказал като неработещ в европейските страни, където е бил въведен и затова е на много места е отменен, показа анализ, изготвен от икономиста Красен Станчев и Denkstatt България. Причината - клиентите минават към други евтини и некачествени продукти, купуват от съседни държави, а най-прекият засегнат са местните производители на обложените храни и напитки. Според различните варианти се очаква загуба на между 1500 и 3000 работни места, намален оборот със стотици милиони левове, разходи за съобразяване на бизнеса с новите условия от порядъка на 5 млн. лева и нетни ползи за бюджета между 50 и 130 млн. лева.

До дни се очаква здравният министър Петър Москов да представи проект за данък върху вредните храни, като зад тази идея стои цялото правителство. Тепърва ще бъдат обсъдени ставките и обхватът на храните, които ще се облагат. Текстът е бил изготвен от здравни и финансови експерти.

Още не са ясни ставките, обсъжда се те да са в размер от 3% до 10%. Експертите очакват общият фискален ефект да е около 170 млн. лв. годишно. Предлага се поне 50 % от приходите да отиват за профилактика на заболяванията, свързани с наднормено тегло и прекомерна употреба на сол като метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от приходите пък ще бъде внасяна в бюджета на здравната каса.

Според здравния министър Петър Москов, целта на данъка е да се насърчи населението към по-здравословен живот, индустрията – към повече отговорност, а бюджетът да бъде компенсиран за нарастващите разходи поради нездравословния начин на живот на хората.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар