Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Ангелкова: Започнали сме борба със сивия сектор в туризма

Ангелкова: Започнали сме борба със сивия сектор в туризма

Министърът изрази надежда, че зимният сезон ще бъде силен с гости от чужбина

Започваме с бизнеса по отношение на изсветляване на сектора. Надявам се резултатите от нея да бъдат именно в посока конкретни мерки със съответните предложения за решение и хоризонт, в който това да се състои. Това каза за предаването "Преди всички" по БНР министърът на туризма Николина Ангелкова.

Вече сме стартирали борбата със сивият сектор. От една страна, с новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и местата за хранене, която влезе в сила през август и има 6-месечен гратисен период, тоест за 6 месеца ще трябва да се приведат в съответствие с нея, за първи път сме регламентирали дейността на апартаментните туристически комплекси и апартаментите за гости, откъдето основно идват проблемите и оплакванията на хората в бранша. Всички, които са регистрирани, ние ги проверяваме, но тези, които не са регистрирани и не знаем за тяхното съществуване, а осъществяват нерегламентирана дейност, няма как да проверим. Всъщност там е най-голямата концентрация на сив сектор, посочи Николина Ангелкова.

В новите промени на Закона за туризма вече е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки, изтъкна Ангелкова.

Проблемът е в това, че когато потребителите търсят по-ниски цени, те не се интересуват от това дали хотелът е регистриран, дали качеството на услугата е гарантирано. Единствено когато имат проблем, тогава започват да се оплакват и разказват, че съответният апартаментен комплекс или апартамент за гости не е качествен. Важно е хората да се интересуват и да изискват необходимите документи за осъществено плащане и за наличието на регистрация, за да може ведомството да направи съответните проверки и да гарантира качеството на услугата им, изтъкна Ангелкова и обобщи: Няма как да проверим нещо, за което дори не подозираме, че съществува.

Министърът на туризма изрази надежда за силен зимен сезон с туристи от съседните ни страни. Предприети са всички мерки за гарантиране безпроблемното протичане на сезона, допълни тя. Преди сезона ще приключат и ремонтите на всички пътища, които водят до курортите в Смолянско.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар