Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Чакаме 10 млн. туристи догодина

Чакаме 10 млн. туристи догодина

Изпреварваме 23 европейски държави по брой на чуждестранните туристи, заяви Николина Ангелкова

България е първа по брой туристи за тази година сред 23 европейски страни, разкри министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова.

„Тази година страната ни отбеляза ръст на броя на нощувките от чуждестранни туристи и сме първи сред 23 европейски страни. България реализира 5,5 млрд. лева приходи от всички нощувки за първите 9 месеца на годината", поясни министърът.

Според нея основна цел на Министерството на туризма е да превърне страната ни в целогодишна дестинация за почивка.

Ангелкова отбеляза, че 362 хиляди са работните места, създадени от туризма в България за 2015 година.

Министърът очаква да посрещнем 10 млн. туристи догодина и тенденцията от това увеличение на броя посетители да се запази и през следващите няколко години. За лято 2016 година броят на туристите от Русия е нараснал с 40 %, туристите от Полша с 68 %, а тези от Германия са се увеличили със 70 %.

"Бюджетът на министерството за реклама на туризма е 8 млн. лева за тази година. Фактът, че бележим ръст е показател, че работим в правилната посока", заяви Николина Ангелкова и добави, че такъв тип инвестиция трябва да бъде увеличена.

Ангелкова поясни, че е създадена работна група, включваща представители на неправителствени организации и представители на Министерството на околната среда и водите, която е приключила своята работа по отношение на изграждането на нови ски писти, влекове и лифтове. Те са дали дефиниция за определяне начина и критериите, по който ще се изграждат съоръженията, съобразено със законодателството ни и това на ЕС.

По думите на министъра на туризма е била създадена и работна група във връзка с къмпингуването, като нейна задача е била да даде дефиниция на къмпингите и какви са условията за ползването им.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар