Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Ще е по-нисък небостъргача в "Стрелбище"

Ще е по-нисък небостъргача в "Стрелбище"

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, визирайки проект на ъгъла на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров"

С право хората в "Стрелбище" се опасяват от строеж на голям небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, визирайки проект на ъгъла на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров".

Очевидно не мога да спра строежа, защото Върховният административен съд (ВАС) ми наложи глоба и ще ми налага глоба по 1000 лева на месец. С решението на ВАС на практика няма възможност за обжалване, каза пред Нова телевизия главният архитект, който все пак уточни, че може да се промени проекта и сградата да е висока 20 метра, а не 150 метра. Всъщност съдебното решение задължава архитекта да приеме Подробен устройствен план (ПУП) от инвеститора - НИКМИ. В интервю за Actualno.com Здравков обяви, че общината ще се бори парцелът, на който е предвидено да се строи, да си остане зелена площ, както е предвидено по Общ устройствен план (ОУП) от 2009 година.

Здравков говори и за втори строеж на бул. "България", на ъгъла на ул. "Борово". Сградата там ще е 77 метра. Ситуацията е следната – има решение за Подробен устройствен план (ПУП), който позволява строеж и предстои то да бъде публикувано в Държавен вестник. След това може да има възражение и евентуално съдебно дело. Главният архитект обаче се опасява, че заради тази сграда трафикът по бул. "България" ще бъде затруднен.

Заради неистовото желание да се строят небостъргачи, Столична община иска да има законова промяна – само на три места в столицата да може да се вдигат сгради, по-високи от определена граница. Става въпрос за бул. "Цариградско шосе", северните територии при Централна гара и продължението на бул. "Царица Йоанна".

Към момента в София има инвестиционни намерения да се построят общо пет небостъргача – двата на бул. "България", два на бул. "Черни връх" и един на бул. "Цариградско шосе". Т.нар. небостъргач "Парадайс Тауър" е точно на "Черни връх", а проектът е за 215-метрова сграда.

Втори протест срещу строежа в „Стрелбище” Каним кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на район „Триадица” Николай Терзиев на утрешния протест срещу строежа на 43-етажен небостъргач в единствената по-голяма градинка на столичния квартал „Стрелбище”. Това заявиха подготвящи се за втори протест жители на „Стрелбище”. Утре, 13 юни, ще има протест, от 19:00 часа.

Оставете коментар