Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Нанков: Губим по 1.5 млн. лв. на ден заради забавянето на ТОЛ системата

Нанков: Губим по 1.5 млн. лв. на ден заради забавянето на ТОЛ системата

Ресурсът, който ще се генерира от ТОЛ системата, ще дойде от тежкотоварния трафик.

Бюджетът губи по около 1.5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата, каза пред "Фокус" регионалният министър Николай Нанков.

По думите му пропуснатите приходи са средства, които ще се вложат в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитация на стари.

Ресурсът, който ще се генерира от ТОЛ системата, ще дойде от тежкотоварния трафик - на база на справедливия модел този, който амортизира, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече според изминатите километри и според тонажа.

„Ще въведем, може би, ограничения в определени дни, както в момента правим.

Съответно желаещият да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария“, поясни регионалният министър.

Нанков посочи, че интересът на регионалното министерство, а и като цяло на правителството е именно сигурността, безопасността и модернизирането на пътната инфраструктура.

Системата ще генерира приходи от тежкотоварните, цените на електронните винетки няма да бъдат променяни и ще променим несправедливото отношение, което е факт понастоящем - леките автомобили да издържат на почти 70% от пътния сектор в страната.

Оставете коментар