Понеделник, 16 Юли 2018
Понеделник, 16 Юли 2018

Плащанията в брой ще са до 5000 лева от 2018 година

Плащанията в брой ще са до 5000 лева от 2018 година

Това реши днес Бюджетната комисия

Плащанията на територията на страната ще се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 10 000 лв. до 31 декември 2017 г. и 5000 лв. - от 1 януари 2018 г. , предава БГНЕС. Това предложи днес председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в текста на новия законопроект с поправки по Данъчно - осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, който днес комисията гледа на второ четене и депутатите го гласуваха.

В текста на първо четене на промените в ДОПК цифрите и сроковете бяха съвсем други. Плащанията в брой там бяха фиксирани до 10 000 лв. до 31 юли 2017 г., до 5 000 лв. от 1-ви август 2017 г. до 31 декември 2017 г., до 3000 лв. от 1-ви януари 2018 г. и до 1000 лв.- от 1-ви януари 2019 г. Менда Стоянова, обаче, между двете четения предложи последните две цифри на плащанията в брой, т.е. до 3000 лв. и до 1000 лв. изобщо да отпаднат като възможност.

По време на дебата от БТПП заявиха, че подкрепят редакцията на текста, правили са проучвания сред бизнеса и се оказва, че тези нива са приемливи за предприемачите. Ние също правихме проучване и разговори сред бизнеса, оказа се, че границата до 1000 лв. на плащания в кеш са неприемливи за тях. От 28 страни в ЕС в 15 от тях има ограничения, като в 8 от тях кешовите плащания са до 3000 лв., посочи по време на дебата Менда Стоянова. Не бива да забравяме, че тези ограничения са механизъм за борба със сивата икономика, продължи тя. Считаме,че сме намерили добрия баланс, което в евро се изчислява на около 2500, поясни Стоянова.

Ние считаме, че целият параграф трябва да падне, заяви депутатът от БСП лява България Георги Търновалийски. Ние държим кешовите разплащания да си останат както досега - до 10 000 лв. и ние няма да подкрепим предложеното в текста на законопроекта, допълни той. И се аргументира с работата на земеделските производители, с продажбата на недвижима собственост, със случаи, при които хората и да искат няма да могат да се разплащат по банков път, включително това засяга и живеещите в отдалечени райони.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че поставя принципно въпроса и според него ограничаването на плащанията в брой е в правилната посока. Въпросът е къде ще спрем, подчерта той. Ние произволно можем да се спрем на 5 000 лв., на 8 000 лв., на 12 000 лв., но тук се преплитат толкова много фактори, че се чудя кой може да даде оценка какво ще бъде въздействието на тази промяна, коментира той. Друг е въпросът колко време ще отнеме това на хората, смята Цонев. Според него искането на г-н Търновалийски за оценка на въздействието на тази мярка ще се постигне много трудно. Трябва да имаме ясното съзнание, че тази дискусия трябва да има край, не сме решили един куп въпроси, свързани с офшорните зони - там изтичат големите пари, тук говорим за стотинки от джоба на хората, там говорим да милиарди, аргументира се Цонев. Така той изрази леко съмнение, че тази мярка ще реши кардинално въпроса със сивата икономика.

В същия параграф 60 на промените в ДОПК на второ четене се прие, че тези правила трябва да се прилагат и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава съответните суми по ал. 1, т.1 от закона. Равностойността в български левове се определя от курса на БНБ в деня на плащането.

 

Оставете коментар