Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Селският туризъм стават хит

Селският туризъм стават хит

Неземеделските дейности по Програмата за развитие на селските райони ще поучават субсидия от 75%, каза пред Nbox Ивайло Тодоров от АЗПБ

Очакваме, когато стартира инвестиционна мярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности” от Програмата за развитие на селските райони да има много проекти. Това каза пред Nbox изпълнителният директор на Асоциация на земеделските производители в България Ивайло Тодоров. По думите му, малките населени места имат нужда от увеличение на работните места, като първо се стимулират инвестициите. Това означава, че чрез финансовите инструменти на ЕС ще се подпомогне развитието на поминъка в селските райони и спиране на тяхното обезлюдяване. Въпреки, че все още е малък делът на така наречените неземеделски дейности, в момента заетостта в селата идва от двата сектора - на  селското стопанство и туризма, уточни Тодоров.

Очаква се догодина, когато стартира инвестиционна мярка 6.4 от Програмата за развитие на селските райони в новия програмен период 2014-2020 г., да има изключителен интерес за проекти на неземеделски дейности в селата, тъй като те ще получават субсидия до 75%”, посочи Тодоров. Той заяви, че от Асоциацията многократно са предлагали да се стартира законодателна инициатива във връзка с привличането на инвестиции в малките населени места. Това трябва да бъде част от една по-комплексна концепция за развитие на селските райони, която да бъде национална. В нея например е заложено фирмите, които стартират бизнес на село да се ползват с преференциални данъчни облекчения и с по-лесен достъп до финансиране, административната тежест от страна на общините и централната база да бъде по-лека, каза Тодоров. Той посочи, че трябва да се стимулира привличането на инвестиции и фирми в селата, защото те са тези, които създават работните места. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар