Петък, 25 Май 2018
Петък, 25 Май 2018

Ангел Първанов: Кризата с КТБ е повторение на скандала с „КАПИТАЛ БАНК”

Ангел Първанов: Кризата с КТБ е повторение на скандала с „КАПИТАЛ БАНК”

Банката бе съсипана по нареждане на Иван Костов, твърди бизнесменът пред bulgaria-news.bg и допълва, че през 1997 г. Костов фалира банката му, за да спаси приятеля си Красимир Стойчев, а сега пострада Цветан Василев, заради кредитите на Пеевски

 

За кризата в КТБ, която разтърси държавата, говори кой ли се даваха какви ли не „безценни” съвети, но резултати – никакви. Банката продължава да е затворена, да не работи, а хората безнадеждно да чакат и да протестират с искане да им върнат парите.
Оказа се, че аналогичен случай с подобен сценарии има в съвсем новата история на България. През 1997-а когато банките капеха и всеки ден спускаха кепенците си завинаги, една друга „изгоря” по заповед отгоре. „Капитал банк” също бе сред пострадалите от банковото торнадо, с тази разлика, че след това единствена успя да бъде реабилитирана, като осъди държавата в Страсбург.
Нейният собственик Ангел Първанов остана поне с моралната утеха, че е спечелил делото, но и до ден днешен не вижда шанс, че ще получи 48-те си милиона.
Бизнесменът, който вече живее в Австрия, сподели в специално интервю за Bulgaria-news своя поглед за кризата с КТБ, както и дали има прилика със събитията с неговата банка преди 17 години.      
    
- Г-н Първанов, как ще коментирате ситуацията с КТБ и как ще завърши тази сага?
- От информацията, която имаме досега, е ясно че има сблъсък на интереси на група хора, но лицата са Цветан Василев и Пеевски. Говорят се и доста несъстоятелни неща в този случай, като историята с изнесените милиони с чували и то казано от управителя на БНБ. Другото, което не вярвам да е истина, е че дупката в КТБ е близо 5 милиарда. Това е невъзможно, защото е огромна сума за държавата, камо ли за една банка.  
 
- Според вас защо се стигна до такава ситуация и се създаде това напрежение с КТБ?
- Допускам, че един от вариантите е  да искат да вземат бизнеса на Цветан Василев, по конкретно БТК, като се ликвидира банката му. Ако е този вариант, то е сигурно със 100%, че КТБ ще бъде ликвидирана. Няма да има оздравяване, пък и мина много време да се прави това.
В случай на ликвидация всички кредити стават изискуеми, независимо от техния срок на погасяване. И тогава идва времето на квесторите и истинският грабеж. По този начин, с кредитите, може да бъде придобита и БТК. Според мен това е един от най-сериозните варианти и причина за кризата с КТБ. БТК е един от трите мобилни оператори в България. А Цветан Василев с БТК е много силен и само да поиска може да ги смачка другите - Мтел и Глобул. Само за година-година и половина може да ги заличи от картата, да ги смаже и обезцени. При него е цялата телекомуникационна мрежа.
Така, че според мен конфликтът между Цветан Василев и Пеевски най-вероятно е за пари, не вярвам точно те да са се скарали за жени. Това, което знаем е за 300 милиона кредити на Певвски, което е много голяма сума. С толкова пари човек може да добре да живее в което и да е кътче на света.
Този сценарии много прилича на моя случай, когато Иван Костов унищожи „Капитал банк”, за да спаси Красимир Стойчев, който бе в тази ситуация и дължеше много пари.      
 
- Една тема сега е много обсъждана в банковите среди – за квесторите. Колко и какви са тези хора и какви специалисти са? 
- Квестор се става само с връзки. Те са на подчинение на БНБ и там се прави техният списък. Не е ясно какви са тези хора и какво трябва да умеят. При мен те бяха назначени от тогавашния подуправител на централната банка Емилия Миланова и бяха нейни хора. Квесторите получават доста големи заплати, а доколкото разбирам сега сумите са колосални. 15 000 лева сигурно не е вземал и изпълнителният директор на банката на Цветан Василев, макар, че работата му е да допринася за приходите в банката. Така, че не е чудно тези проверяващи да искат инспекцията да продължи максимално дълго. Сега е харченето на глупави пари в КТБ, след това ще дойде истинското разграбване. Влязат ли синдиците, грабежът става тотален. Така беше и при мен. Големите кражби станаха после.  
 
- Вярвате ли в „добрата фея”, която иска да помогне на КТБ – омански султански фонд иска да я спаси или някой друг, а пък някой друг им пречи?
- Не вярвам. Те нека си говорят каквото искат, но кой ще влезе да оздравява банка, та дори тази дупка да е 1 милиард. Това може да направят само хора, които са неграмотни оптимисти. 1 милиард е твърде скъпа инвестиция и е неразумно. С по-малко пари може да се купи банка, дори в Швейцария, и то без дългове.
Когато се вземат властови решения за една банка, нито акционери, нито външни хора ще вкарат толкова пари да я спасяват или придобиват.
 
Освен това, КТБ трябваше да работи, ако искаха да я спасят. Нали е ясно, че сега плащанията на служителите продължават. Не зная колко клона има КТБ, но това хич не са малко пари, а банката не работи. Отгоре на това, там сега има квестори, които също са на издръжка на потърпевшата банка, която е затворена. Когато в „Капитал банк” влязоха квесторите, а те са като хиени, първо попитаха къде са колите на банката, а после си ги купиха на безценица.      
 
- Според вас какво ще стане с Цветан Василев? Има ли бъдеще като банкер?
- Цветан Василев няма да се върне в България. Не знам дали е очаквал, че ще му се случи такова нещо, но предполагам, че е имал 1 на ум и е заделил нещо за себе си, за да у готов за този момент и да може да живее някъде по света. Пък и като му приберат всичко, то няма за какво да го търсят после.
 
- Преди няколко години вашата банка „Капитал” бе ликвидирана, според някои с помощта на подобни двама играчи. Повтаря ли се сценарият сега?
- Много си приличат двата случая – на моята „Капитал банк” и КТБ. При  мен бе противоречието ми с Красимир Стойчев, а сега – Цветан Василев-Пеевски. При мен Костов, който е близък на Стойчев, искаше да спаси приятеля си да не връща парите на банката.
Стойчев така и не ги върна тези пари, които тогава бяха около 28 милиона марки. А още преди да приключи делото, се опитаха да продадат банката на Митко Събев, на Любо Пъпката (Павлов), все по натиск на Емилия Миланова. В крайна сметка я дадоха на ТИМ за 1 лев, но питайте ги и тях дали взеха нещо от Красимир Стойчев. Затова сега се учудвам на наглостта на Иван Костов и на Миланова, които дават съвети за КТБ. Имат ли съвест и с какъв морал може да говорят и критикуват надзорния съвет на БНБ за неща, които те самите правиха.        
 
- Защо трябва Иван Костов да прави това нещо, имаше ли лични причини или нещо срещу вас?
- Това го направи, за да отърве приятеля си Красимир Стойчев да не връща парите. Това, че са приятели няма спор. Е, Стойчев е известен с една друга страст. Имаше навик – отива на среща, но си е програмирал телефонът да му звънне на 10-15-а минута, вдига и започва разговор със себе си от рода: „да господин премиер, кажете” и т.н. Това може и да е имало ефект у събеседници и да са му вярвали, че може да урежда разни неща с премиера на България, но за такъв човек става дума.
Та, със Стойчев се разделихме през 1995 г. по човешки, поне аз си мислех, но не било така. Него парите го развалиха, много. През 1997 г. Костов дойде на власт и емисари се явиха на първия месец да им прехвърля 50% от банката. Отказах. След месец пак дойдоха, този път по-агресивни с ултиматум - да опишат кредитите на Красимир Стойчев. Пак отказах. Веднага пратиха проверка от БНБ, но пък те се оказаха свестни и морални хора. Написаха доклад, че банката е в прекрасно състояние. Сложното за тях бе, че „Капитал банк” нямаше нито един вложител. Създадохме я, за да обслужва парите на нашите фирми и структури. Това бе единствената банка със собствен капитал.
Имахме доста спънки с лиценза. Тогава още Андрей Луканов бе наредил на Емил Хърсев да не ни дава лиценз, но тогавашният управител Тодор Вълчев бе разумен и каза, че няма причини да не ни дават разрешение да работим.    
Когато Костов се захвана с нас и съдът обяви банката в несъстоятелност – се получи парадокс – няма страни по делото, няма потърпевши. Няма вложители и аз не съм страна. А докладът не бе в полза на желанието на съда да ни затрие, което принуди БНБ да предостави фалшив баланс за състоянието на банката.
 
- Успяхте да осъдите държавата, „Капитал банк” бе единствената банка, която спечели такова дело в Страсбург. Какво стана, колко пари получихте от това дело?
- Осъдих държавата в съда в Страсбург, но само като морална утеха. Не получих нищо от полагащите ми се 48 милиона, но поне за в бъдеще държавата не можеше да прави това, което тогава стана с нас. После промениха закона, но трябваше или да отменят фалита или да се гледа наново делото по същество и да се докаже това, в което сме обвинени и да се защитя и да отменят решението за несъстоятелност и БНБ да върне лиценза. Върховният съд пък отказа да разгледа иска ми, една съдийка се изрепчи: Ти мен със Страсбург ли ще ме плашиш, и приключи заседанието. Това стана в България.  
Ходих и при Антон Станков, той също отказа да изпълни това решение и промениха закона, за да не върнат парите.
Интересно при мен бе, че държавата си позволи такъв произвол, че съдиите в Страсбург бяха изумени. След години се срещнах с един от тях, случайно, по време на почивка в Гърция. Попитах го дали има нещо общо със съдията Розакис, който бе председател на състава по моя случай. Той каза, че става дума за него и сподели, че това, което е видял тогава е надминало представите му. Тогава се наложи европейският съд да отхвърля един след друг изфабрикувани документи срещу мен, за да се докаже,  че съм мошеник. Пращали са какви ли не документи от различни проверки от данъчни актове и други. Само, че умишлено пропускали да пращат другите, с които са отменени. И това го прави държавата, целенасочено, за да заблуди европейския съд.
В едно от делата на една от инстанциите в България, а нашето дело достигна всички нива, една съдийка се усъмни, че едностранно се показва искането за несъстоятелност и бе против, нямаше свидетели, докладът сочи, че банката е в идеално състояние, но нищо. После другите институции, по високите етажи взеха соломоновско решение, че е можело да има и друго решение, но не промениха нищо.
Това се случи през 1997 година. Същото е през 2014-а, пак ще е същото и през 2017-а.     
 
- Намирате ли прилика в действията на Емилия Миланова с Иван Искров?
- Имах кореспондентски сметки в три от най-сериозните и авторитетни банки в Европа, като Дойче банк и ЮБиЕс. Синдиците обаче не признават такива авторитети и казаха, че те са несигурни!? Така, че набързо прехвърлиха тези милиони в една Балканска универсална банка, където в УС бе съдружник на Емилия Миланова в нейната частва счетоводна къща. По разпечатките се видя, (при суифтовете се изписва движението на парите), че само след 15 минути тези  милиони се озоваха в една кипърска офшорка. Това бяха пари на банката и просто ги откраднаха.  
А за Иван Искров ще кажа, че когато аз ходех да се видя с Емил Кюлев по работа в неговия офис, Искров ме питаше как да ми направи кафето. Затова нещата си приличат – тогава шеф на БНБ бе бившият чиновник Светослав Гаврийски и Миланова, а сега друг послушник – Искров. Там все слагат хора, които са готови да изпълнят всяка поръчка на властимащите и БНБ взема страната на силните.  Затова не вярвайте, че централната банка е независима институция и има независим съд и прокуратура. Това е само на книга и удобно оправдание.   
         
- Вие лично с какво се занимавате сега?
- Най-общо казано - с енергийни продукти, но изнесох бизнеса си в Австрия. Там живея със семейството си, вече дори не съм с българско гражданство. Не мразя България, какво да правя тегли си ме насам. Често си идвам тук, имам и роднини и приятели. Не крия, че съм българин като съм навън и се гордея, че съм такъв, не говоря срещу родината си.
 
- Толкова ли е безнадеждно положението в България, все повече хора напускат?
- За съжаление в България бизнес не може да се прави самостоятелно. Възможно е само, ако си част от един кръг, свързан с властимащите. Навремето ни измислиха на нас, че сме олигарси, но сегашните са точно това, защото печелят парите си от държавата, а аз печелех отвън, но с български стоки.  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар