Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Федералният дълг на САЩ превиши 20 трилиона долара

Федералният дълг на САЩ превиши 20 трилиона долара

Tова се случи, след като Тръмп подписа законопроекта, одобрен от Конгреса за поредно увеличаване на сегашния таван на дълга и възможност за теглене на огромен федерален заем

Държавният дълг на САЩ превиши 20 трилиона долара през изминалата у нас нощ. Брутният вътрешен продукт на страната се оценява на около 18 трилиона. 

Това се случи, след като Тръмп подписа законопроекта, одобрен от Конгреса за поредно увеличаване на сегашния таван на дълга и възможност за теглене на огромен федерален заем. 

При подписването той заяви:
- От много години насам хората говорят за премахването на тавана на дълга и има много добри причини да го направим", каза Тръмп . - Със сигурност това е нещо, което може да се обсъди. Дори го обсъдихме на срещата, която имахме вчера.
Увеличението е с 318 млрд. долара заради покриване на временно задържани плащания.

Федералният резерв е най-големият по размер кредитор и държател на американски държавен дълг. Сумата се колебае между 4-5 трилиона.

Според американската статистика и методиката й задълженията към обществеността (лица-инвеститори извън фед. правителство) са над 14 млрд. Това се води като дълг!
Най-големите външни кредитори са 1. Япония с около 1.2 трилиона долара 2. Китай с 1.1. трилиона долара.

Само дългът, държан от обществеността, се отчита като пасив в консолидираните финансови отчети на правителството на Съединените щати. Дългът, държан от държавните сметки, е актив за тези сметки, но е задължение към държавното съкровище; те се компенсират помежду си в консолидираните финансови отчети. 
(пояснение - дължат се например 2.7 трилиона към доверителния фонд за социално подпомагане. Те са реален държавен дълг, но счетоводно не се водят на правителството). Извън дългът се отчитат и гаранциите, поети от федералния бюджет по дългове на други субекти. . Те влизат в отчетността само тогава, когато станат изискуеми.

**************
бел.: сегашният размер на дълга създава притеснения в редица специалисти и масовата публика. Но през десетилетията дългът и редовните бюджетни дефицити на американското правителство и на търговския баланс на САЩ правят и поддържат статуса на долара като световна валута. Проблемът е, че размерът на дълга може да се отрази на доверието в долара. А доверието е основата на финансово-паричната система на всяка държава и света.

Ще поясня - например левът притежава стойност да купувате с него, защото сте приели на доверие, че една хартийка, чиято направа струва стотинки, е със стойност еди-колко си лева. Когато влагате в банка, също го правите на доверие - нито една банка никъде по света не може да изплати например в един момент влоговете , които са в нея, защото няма толкова пари в този момент. И т.н.

1. Часовник на дълговете в САЩ в реално време:
http://www.usdebtclock.org/index.html

2. Часовник на световните държавни дългове (и по държави, вкл. и България) У нас всяка секунда държ. дълг расте с 31 лева, всяка минута - с 1860 лв., всеки час - с 111 600 лв., всяко денонощие - с 2.6 милиона лв. 
http://www.nationaldebtclocks.org/#countries

 

Текст: Григор Лилов

 

10 000 долара

100 милиона долара

1 милиард долара

1 трилион долара

20 трилиона долара

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар