Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

UBS: Рисковете за световната икономика могат да се материализират до 3 години

UBS: Рисковете за световната икономика могат да се материализират до 3 години

Според Аксел Вебер правителствата трябва да започнат да намаляват задлъжнялостта си

Световната икономика се радва на една от най-добрите си години от глобалната финансова криза насам, като развитите и развиващите се страни отчитат растеж, докато инфлацията е все още ниска. Но това добро развитие може да приключи през следващите две-три години, смята председателят на UBS Аксел Вебер, цитиран от CNBC.

“Ние сме в края на дълъг период на възстановяване и най-късно до две-три години някои от рисковете могат да се реализират. Освен това и рискът от рецесия се увеличава”, каза Вебер пред журналист на  CNBC по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. 

МВФ запази през тази седмица прогнозата си за глобалния растеж през 2018 г. на 3,9%, като ако очакванията се реализират, то това ще е най-бързото разрастване на икономиката от 2011 г. насам. От фонда обаче предупредиха, че нивата на световния дълг са достигнали рекордни стойности и правителствата трябва да започнат да намаляват задлъжнялостта си и да създадат буфери за „предизвикателствата, които неизбежно ще дойдат в бъдеще“.

Според Вебер банките също трябва да имат буфери за подобни рискове, като цяло те са по-добре подготвени в сравнение с предишната криза.

Подобно и на други в сектора, Вебер заяви, че не смята, че ще станем свидетели на търговска война в пълния смисъл на това понятие в резултат на продължаващия спор между САЩ и Китай. Но ръководителят на UBS добави, че е време да се преосмисли ролята на Пекин в Световната търговска организация (СТО), особено предвид прогнозите, че Китай един ден ще се превърне в най-голямата икономика в света.

Според Вебер на компании от цял свят трябва да се разреши да правят бизнес в Китай по-свободно.

Вече има известни признаци за отваряне на Китай: през последната година UBS стана първата чуждестранна банка, която получи лиценз, който позволява на изцяло притежаваното от нея звено за управление на активи в азиатската страна да обслужва местни институционални и частни клиенти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар