Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Philip Morris разочарова и повлече акциите на целия сектор след себе си

Philip Morris разочарова и повлече акциите на целия сектор след себе си

Акциите на компанията спаднаха с 16%, след като предупреди, че налагането на алтернативите за пушене ще отнеме повече време

Цигареният гигант Philip Morris стресна инвеститорите си след предупреждение, че налагането на алтернативните устройства за пушене на фирмата може да отнеме повече време, пише Financial Times. Акциите на компанията паднаха с 16% в четвъртък, най-лошият ден за компанията от 2008 г. насам. Общо 24.5 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на Philip Morris, като със себе си компанията завлече и своите конкуренти в сектора. British American Tobacco загуби 5.4% от стойността на акциите си, докато Altria отбеляза 6% спад на оценката си.

Все повече традиционни пушачи се насочват към електронните цигари, а самите цигарени компании се опитват да наложат по-бързо на пазара новите технологии, за да премине по-бързо прехода и да се направи мост към новия източник на приходи. Резултатите на Philip Morris, публикувани във вторник, показват, че стратегията на фирмата не е особено успешна, особено в страни като Япония, където компанията смята, че има големи възможности за растеж. Страната се наложи като един от най-конкурентните пазари за тютюневите компании, които искат да заменят традиционните цигари с новите технологии.

Добра новина, лош прочит

Инвеститорите приеха тежко отчета на Philip Moris, въпреки че компанията на практика обяви, че е продала два пъти повече електронни цигари, спрямо миналата година. В Източна Азия и Австралия, където компанията е продала 7.3 млрд. филтри за електронни цигари, с 4 млрд. по-малко, отколкото очакванията на анализаторите от Cowen & Company.

Андре Каланцопулос, изпълнителният директор на Philip Morris, призна, че продажбите в Япония растат "по-бавно, отколкото първоначално очаквахме." Той добави, че фирмата вече е достигнала до по-консервативната част от пушачите и при тази демография може да има нужда от повече време, за да бъдат наложени технологиите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар