Хайде на цацата

Хайде на цацата

Пасажите със сафрид вече се оттеглят, рибарите ги чакат отново през есента

Цацата и барбунът в Черно море са в изобилие, каза за Nbox.bg шефът на "БГ Фиш" д-р Йордан Господинов. Той обясни, че страната ни традиционно не може да изпълни квотата за улов на цаца, която е в размер на малко над 8000 тона риба. За миналата година уловът възлиза на около 4200 тона. У нас се консумират близо 1600 тона от дребната риба, а останалото количество се изнася за страните от ЕС. 

От началото на тази седмица - на 15 юни, пада двумесечната забрана за стопански риболов и съгласно европейския регламент може да продължи квотният улов на цаца и калкан във водите на Черно море. Причината да не можем да реализираме квотата за улов на цаца е липса на интерес у рибарите, обясни Господинов. В същото време малките кораби не могат да реализират големи количества. Това важи особено за бранша в Северното Черноморие. 

Сафридът, който е втората по големина популация в Черно море след цацата, вече се оттегля от нашата акватория. Това каза за Nbox.bg директорът на Институтът по рибни ресурси във Варна проф. Даниела Петрова. Той пристига два пъти в годината – през пролетта и през есента. Пасажната риба има съществено значение за промишления и спортния риболов. Рибарите го през септември заедно с чернокопа. В момента освен цаца, вадят барбун и хамсия. 

С навлизането на сезона на рибата с бира край морето, цените на рибната борса са тръгнали рязко нагоре, установи проверка Nbox.bg. Най-масовата храната по кръчмите на плажа - цацата се търгува по 2 лв. за килограм на пазара за риба, въпреки че допреди няколко дни цената и вървеше по лев - лев и петдесет. Голямо повишение има и на цената на кефала. От 6 лева за килограм в началото на седмицата, днес той се търгува на рибната борса за 9 лева. Гюмюшът също е поскъпнал от 1,50 на 2 лева.  

На почти всички столични пазари може да се усети миризмата на пържена цаца. Обикновено павилионите за морска храна са разположени в близост до рибарските магазини. 100 грама от дребната риба върви между 1 лев и 1,20 лева. Същото количество пангасиус, сьомга и пъстърва на плоча, вървят по 2 лева, а дребния черноморски сафрид, пък се търгува за 1,50 лева. 

Черноморските риби са най-полезни и са по-чисти от океанските и средиземноморските. Те съдържат омега мастни киселини и витамин Д. Но в месото им почти отсъстват опасните химикали, които тровят обитателите в райони със силно развита индустрия. Това, което се внася от Гърция изобщо няма вкуса и консистенцията на черноморската риба, коментират рибарите. Според тях не цацата, а черноморският сафрид е най-търсена на пазара. Най-вкусни са леферът, калканът, есетровите риби, карагьозът и попчетата.

Оставете коментар