Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Руският робот-беглец се ръкува с президента Путин

Руският робот-беглец се ръкува с президента Путин

Хуманоидът може да общува, да задава въпроси, да се движи самостоятелно, стана известен с двата си опита да избяга от лабораторията

Известният в Русия робот-беглец се срещна с президента Владимир Путин на технологично събитие в Перм.

Промобот е дело на едноименната лаборатория. Той може да общува, да се движи самостоятелно, да задава въпроси и да помни подробности за този, с когото се е срещнал. Британският Daily Mirror посочва, че роботът е познал президента, представил му се е и двамата са се ръкували. Главната функция на Промобот е да предава аудио послания.

 Промобот се използва промоционално като гид и модел.

Роботът има база данни с известни личности. Разработен е така, че да общува реалистично с хора, да задава въпроси, да помни с кого се е срещал.

 Той обаче стана известен не с постиженията си, а с двата си опита да избяга от лабораторията.

 При единия от тях предизвика хаос, като застана на средата на натоварена улица, след което батериите му се изтощиха и шофьорите се чудеха как да маневрират около него.

В телевизионните репортажи за робота се споменава, че руските хуманоидни машини могат да работят и като касиери в супермаркети.

Руските медии цитират изказване на президента от юли т.г., че роботите рано или късно ще заместят хората на работните им места. Според него руската държава трябва да вземе мерки за предотвратяване на негативните социални последици от това.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар