Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Извадиха 10-сантиметров паразит филария от окото на мъж

Извадиха 10-сантиметров паразит филария от окото на мъж

Пациентът е казал, че нещо се движи под клепача на дясното му око

Офталмолози от Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен извадиха 10-сантиметров паразит филария от окото на пациент след няколко опита.

Операцията бе по-трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а под кожата, и трудно се намира, проследи и извади, каза началникът на Очната клиника проф.д-р Чавдар Балабанов.

По думите му, пациентът е казал, че усеща, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спира, после пак започва, и затова е потърсил съдействие от лекарите.

Офталмолозите установили, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария. Било е трудно да бъде намерен, тъй като непрекъснато се е движел - първо е бил в горния, а после в долния клепач. След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран близо до носа и изваден, като лекарите споделят, че е доста голям - около 10 см.

Медиците предполагат, че мъжът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последният може да седи в човек, но не може да се размножава и рано или късно умира.

Според проф. Балабанов в случая е имало риск, тъй като ако се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади. По научни данни паразитът не е токсичен.

Пациентът е изследван за алергични реакции към извадения паразит, няма такива, и е изписан. Това е рядко срещан случай, както и големината на загнездилия се паразит, посочват от университетската болница в Плевен.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар