Петък, 20 Юли 2018
Петък, 20 Юли 2018

Големи пожари бушуваха в Пловдивско и Бургаско

Големи пожари бушуваха в Пловдивско и Бургаско

В пловдивското село Поповица горя огромна кравеферма, в която има 5000 крави

Огнена стихия на фронт от няколко километра бушува в Бургаско. Към 19 ч. пожарът все още не е локализиран. Девети час продължава битка с пожар в Пловдивско. Както bTV първа показа, там пламна най-голямата кравеферма в България, а гъстият дим се вижда от главния път Пловдив – Свиленград.

Пожарът във вилна зона на бургаското село Изворище Пожарът тръгва от една от къщите по обед. По данни от директора на пожарната в Бургас Васил Василев площта на пожара е между 100 и 200 декара. През седмицата не всички къщи във вилното селище са обитаеми. Малкото хора на място опитали да гасят. Всички налични екипи на пожарната се включиха в овладяването на огъня. Действията им са затруднени от сухите треви и вятъра.

Има опасност огънят да стигне до съседното село Банево. Заради стихията пътят Банево – Изворище е затворен. Предполага се, че огънят е тръгнал от запален огън за варене на компоти.

Пожарът в пловдивското село Поповица

Всички налични екипи на пожарната се включиха в овладяването на огъня. В пловдивското село Поповица днес гори огромна кравеферма. Пожарът възниква в сеновал на кравефермата малко след 10 часа тази сутрин. Гъстите облаци дим се издигат високо, вятърът разпалва допълнително стихията.

6 пожарни коли се борят от часове с огъня. Гори навес с огромна площ, в който се съхранява фуража за животните. В тях гори балиран фураж и твърд фураж от слама, някъде около 200 тона. Опасността е голяма, само на 100 метра от стихията се намират оборите, в които има около 5000 крави. Това е най-голямата кравеферма в България, собственикът на фирма „Елит” е евакуирал работниците, които са били в близост до сеновала.

От пожарната заявиха,че първо трябва да бъде потушен напълно пожара и тогава ще се води разследване как е възникнал. Според огнеборците огънят ще тлее и ще дими още няколко дни. Замервания на въздуха в Поповица показват, че няма отклонение от нормите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар