Петък, 20 Юли 2018
Петък, 20 Юли 2018

Извънредно положение в град Шарлотсвил, щат Вирджиния

Извънредно положение в град Шарлотсвил, щат Вирджиния

Един човек е загинал и 19 са ранени по време на митинг на крайнодесни американски движения, след като кола блъсна тълпа хора, събрали се на контрапротест, предаде Франс прес

Dodge Charger се врязва в група от двайсетина протестиращи срещу демонстрация на крайно-десни в американския град Шарлотсвил, съобщиха "Сън" и "Фокс Нюз".

Според очевидци, цитирани то Си Би Ес, водачът на доджа умишлено е връхлетял с голяма скорост върху група контра-протестиращи, ударил една Тойота, след което се измъкнал.

Очевидецът заяви, че дванадесет, или повече, души са наранени от сблъсъка, който той нарече „преднамерен“. Той е видял как тъмния седан „се спусна насам, настъпи газта и след това даде на задна, за да се опита да удари още хора. Имаше момиче на земята, тя се опитваше да се надигне“.

Десетки линейки са се събрали на мястото на сблъсъка на колата с тълпата, а медици пренасят ранените с носилки.

Загинали са и двама полицаи - пилот на хеликоптер и негов спътник, съобщи Би Би Си. Те са станали жертва на катастрофа с хеликоптера, паднал близо до мястото на бойните сцени по улиците на града.

Губернаторът на американския щат Вирджиния обяви извънредно положение в града, който стана арена на кървави свирепи сблъсъци между крайно-десни демонстранти, контра-протестиращи и полиция. След като двете групи се сблъскват, полицията се намесва енергично, последвали са побоища, при които има доста пострадали.

Малко преди това президентът Доналд Тръмп осъди в Туитър насилието в града.

"Разгневен и изтерзан съм заради тази автомобилна катастрофа, при която пострадаха толкова много хора", написа първо в "Туитър" кметът на Шарлотсвил Майк Сигнър. "Сърцето ми се къса, защото има и загубен човешки живот", написа той половин час по-късно.

Инцидентът се случи, след като в малкото университетско градче Шарлътсвил се събраха стотици крайно-десни бели мъже, които не са съгласни с решението на властите на града да премахнат паметника на генерал Робърт Лий, водач на силите на Юга (Конфедерацията) в гражданската война в САЩ. Срещу тях се организираха либерали и анархисти, както и членове на организацията „Black Lives Matter”. Между двете групи имаше сблъсъци и властите обявиха извънредно положение.

Ситуацията в града вече е спокойна и части на Вътрешните войски на САЩ са взели положението под контрол.

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар