Вторник, 24 Април 2018
Вторник, 24 Април 2018
38 години затвор за роми от село Долни Дъбник

38 години затвор за роми от село Долни Дъбник

Апелативните магистрати ще разгледат делото в понеделник

Цигански клан от Долни Дъбник, изпрал над 3.5 млн. лв. от измами, обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново присъда от общо 38 г. затвор.

Иванка Маринова, Иван Маринов и децата им Елисавета, Горан и Станьо бяха осъдени през декември м.г. затова, че от 2009 до декември 2013 г. получили, използвали и прикрили произхода на огромната сума. Освен наложеното наказание от общо 38 години затвор, петимата са осъдени и на конфискация на имущество и по 30 000 лв. глоби в полза на държавата.

Фамилията получавала долари и злато, след като Иванка Маринова измамила три палестинки от град Рамала, че ще ги освободи от проклятие. Чужденките били излъгани, че може да се повлияе на тяхното здраве с нестандартни методи на лечение и че ще им се подобри съдбата. Най-вероятно "лечението" било извършвано дистанционно чрез интернет.

Иванка и Елисавета Маринови дори пътували на два пъти до Близкия изток. Парите били превеждани с банкови преводи. В делото са описани 212 случая. При по-големи трансфери получателите обикновено подписвали декларация, че сумите са за търговия със земя. Парите обаче вложили в покъщнина, скъпи коли и злато.

Майката бе осъдена на 10 години строг затвор, глоба и конфискация, както и да заплати на трите си жертви 2 417 010 долара, представляващи обезщетение за претърпените от тях имуществени вреди в резултат на престъплението.

Толкова получи и съпругът й Иван, който в Долни Дъбник и Плевен извършил финансови операции и сделки с пари, за които знаел че са придобити чрез тежко умишлено престъпление, извършено от Иванка. Средствата и имуществото, предмет на изпирането на пари, са в особено големи размери - всичко на обща стойност 464 735 лв.

13 години строг затвор получи Станьо Маринов, който в София, Плевен, Велико Търново, Русе и Ловеч получил и изпрал щатски долари, чиято левова равностойност е 3 181 378 лева. Престъплението представлява особено тежък случай, а прането на пари е в особено големи размери, пише в решението.

Със същата присъда, подсъдимия Горан е осъден на 5 г. лишаване от свобода за извършени сделки и финансови операции с 193 104 лв., за които знаел че са придобити от измамите на неговата майка.

Условно е наказанието само за Елисавета Маринова, призната за виновна, че е получила и вложила в имущество над 158 000 лв. от наглите машинации на Иванка.

По време на разследването от петимата били конфискувани златни предмети за близо 400 000 лева, както и три скъпи автомобила, чиято стойност е за близо 200 000 лева. Запорирани са им банкови сметки и два имота.

След арестите им през януари 2014 г. стана ясно, че братята Станьо и Горан предоставили документи от ТЕЛК, че имат 100% слепота. В същото време Горан карал скъпи лимузини и дори бил осъден на пробация за шофиране без книжка. В последните години фамилията няма декларирани доходи.

Оставете коментар