Петък, 21 Септември 2018
Петък, 21 Септември 2018

Само 5 години затвор за мъж, пребил до смърт леля си

Само 5 години затвор за мъж, пребил до смърт леля си

До ниската присъда се стигна след съкратено съдебно следствие, поискано от самия него

Варненският окръжен съд осъди на 5 години и 4 месеца затвор 56-годишния Георги Ганчев, нанесъл жесток побой на леля си, довел до нейната смърт. Той беше изправен пред Темида по обвинение за причиняване кончината на 83-годишната жена, вследствие на умишлено нанесени средни телесни повреди.

До ниската присъда се стигна след съкратено съдебно следствие, поискано от самия него, при което Георги призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Така съдът му наложи наказание 8 години лишаване от свобода, които след задължителната редукция бяха намалени на малко повече от 5 г. Присъдата ще бъде излежана при строг режим.

Подсъдимият, който е от Елхово, отишъл да живее в дома на леля си Климентина Хр. във варненския кв. „Владиславово“, след като тя счупила крайниците си при падане в жилището. След претърпяната операция възрастната жена била неподвижна и вече била помолила двама съседи да идват да я обгрижват, като им дала ключ за апартамента си.

Племенникът й често пиел, а алкохолът го правел агресивен. На 16 март 2017 г., под въздействието на алкохол, той нанесъл побой над безпомощната жена. Съседите, които видели състоянието й - насинено око и рана на главата, сигнализирали на телефон 112.

Пред полицаите в присъствието на агресивния си племенник баба Клементина обяснила нараняванията си с падане. Насаме обаче им казала, че Георги я е пребил с юмруци по лицето и тялото. Споделила също, че се страхува от него.

На насилника бил съставен предупредителен протокол по Закона за МВР да не извършва физическо и психическо насилие над леля си, а пострадалата била отведена в болница.

На 3 април тази година обаче, отново бил подаден сигнал за семеен скандал на адреса. При позвъняване в жилището никой не отворил. Съседка обаче отключила на униформените и те открили старицата цялата в синини. Тя обаче обаче отказала медицинска помощ от страх да не бъде бита отново.

На 8 април, след като се почерпил с 200 грама водка, Георги пак влязъл в стаята на леля си и решил да смени телевизионния канал, който гледала. Когато тя се възпротивила, той се нахвърлил върху нея и псувайки и нанесъл удари с юмруци по цялото тяло.

На сутринта съседката отключила жилището и открила стряскаща гледка. Липсвала част от кожата на лявата ръка на жената, дясната й ръка била счупена, а лицето и врата й – посинени от побоя и опита да бъде удушена. Жената пак била откарана в болницата, където съдебномедицинска експертиза установила множество травми по цялото й тяло, счупени 8 ребра и раменна кост, както и масивни хематоми.

На 16 април състоянието на 83-годишната жена се влошило и от отделението по гръдна хирургия била преместена в реанимация и поставена на изкуствена белодробна вентилация и медикаментозно лечение. Въпреки това, на другия ден починала.

Георги Ганчев вече е изтърпявал 15-годишна ефективна присъда за умишлено убийство, както и два пъти е бил осъждан за квалифицирани хулиганства, уточниха от прокуратурата. От началото на сегашното разследването той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар