Събота, 20 Януари 2018
Събота, 20 Януари 2018
На дъното на Черно море има цял един свят

На дъното на Черно море има цял един свят

Долу може да се видят потънали кораби и подводници, има и куп природни богатства

Черно море за повечето българи се свързва с курортите и почивката. Освен това обаче има куп интересни неща, които се знаят от малцина. Оказва се, че на дъното му има не само набор от природни богаства, но и цяла подводна река, както и много потънали кораби.

Нови изследвания на учените показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, но дори да направят страната ни водеща сила в добива на горива и електроенергия. Интересното е, че до преди година учените говореха, че до промишленото усвояване на несметните количества природен газ, добиван от хидрати, ще се стигне чак след едно поколение, докато в момента оптимистични резултати сочат, че само до няколко години това е възможно.

По мнението на специалистите, заради уникалните си качества нашето море е потенциално най-големият източник на евтина енергия
не само у нас, но и в световен мащаб. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за 64 000 години.

Освен природните богатства, на дъното на Черно море е открита голяма подводна река. Тя се отличава с огромен дебит – 22 хил. куб. м в секунда, а на сушата по този показател би била шестата по големина в света. На места дълбочината й достига над 35 м, а широчината й е около километър. Скоростта на течението е около 7,5 км/час. "Морската" река дори си има бързеи и водопади, досущ като земните.

Изследователите са използвали подводница робот, за да изучат за пръв път дълбокия канал, открит на морското дъно. Водният поток е образуван от проникването на по-солената вода на Мраморно море през Босфора в по-малко солената среда на Черно море преди много векове. По тази причина реката е с висока концентрация на сол. При движението си тя образува своеобразни брегове и долини, също като реките на сушата.

 

На дъното е пълно с кораби и подводници

Черно море е богато и на "акостирали" на дъното стотици кораби, подводници и дори самолети. На 3,5 мили североизточно от Варна лежи потънал румънски кораб. Никой обаче не смее да доближи и да изследва "Карол", защото е натоварен с... мини. Но в крайбрежието има потънали плавателни съдове още от битката на адмирал Ушаков по време на Руско-турската война от 1768-1773 г., както руски и немски подводници от Втората световна война. По предварителни данни на морското ни дъно лежат над 140 старинни кораба, които най-силно провокират интереса на изследователите. Компания им правят и близо 100 спомагателни и бойни кораба и баржи, потопени от немците през Втората световна война при оттеглянето им от Варна. И днес може да се открият по морското дъно монети от благороден метал, дори златни и други скъпоценности от потънали от векове плавателни съдове. Според една легенда в пещери край нос Калиакра били скрити съкровищата на Лизимах - пълководец от VI век. Свличане на морските брегове обаче довело до пропадане и сега много от входовете на някогашните крайбрежни пещери са на десетки метри под водата. Водолази са влизали в някои от тези пещери и нерядко са се връщали с ценни находки. Някой твърдят, че в пещерите имало скрито много злато.

Митове и истини за Черно море

  1. Черно море е почти четири пъти колкото площта на България

Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката му точка се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м над морското равнище. Интересно е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планината Славянка – Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

  1. Заобиколено е от шест държави

Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете му граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.

  1. Мистерията около произхода на името – Черно море

Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории има една, която казва, че дълго време се е наричало само “море” преди гърците да го определят като “негостоприемно”. Според други версии името му дават турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“, пише сайтът flagman.bg.

  1. Безкислородна вода

Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват помежду си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в него. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30-40 метра – според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.

  1. Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият ковчег

Друг много интересен факт, а може би легенда за Черно море, е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

  1. Има малки екзотични острови

Черно море е дом на много малки острови. Те са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие от флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Разположени са в ширините на три различни държави, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

  1. Смъртта живее в дълбоките води на Черно море

Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естеството на по-долните слоеве на водата, процесът на разлагане е изключително бавен.

  1. Нивото на водата винаги остава едно и също

Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи, няма колебания в нивото й.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар