Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Масони откриха паметник в центъра на Враца

Масони откриха паметник в центъра на Враца

Преди около 3 седмици почти тайно в градинката в идеалния център на града се появи паметник на Андрей Николов, монтиран вечерта в пълна дискретност.

В сряда привечер бе забелязана необичайна суматоха в градинката зад паметника на Христо Ботев във Враца, пише информационна агенция BulNews.bg. След 18 часа в Зеленчука, както е известно мястото, започнаха да се събират мъже в официално облекло, а някои от тях бяха облечени в черни костюми, с бели ризи и черни вратовръзки.

Около 19 часа пристигна и кметът на Враца Калин Каменов, който набързо откри бюст паметник на известния скулптор проф. Андрей Николов, който е родом от града. След церемонията джентълмените си направиха обща снимка за спомен и така за първи път тези хора бяха документирани заедно на публично място. Странното е, че за това събитие нямаше анонс от пресцентъра на общината, а след това не бе разпространена официална информация за участието на Каменов в подобно събитие. Защо бе пропуснато това мило тържество? Все пак се откри бюст на един от най-известните творци, родени във Враца.

Кметът на Враца Калин Каменов

Отговорът ще получите в следващите редове.

Преди около 3 седмици почти тайно в градинката в идеалния център на града се появи паметник на Андрей Николов, монтиран вечерта в пълна дискретност. Отзад е посочено, че е изработен от Цветан Цеков, а на мястото на спонсор е поставен масонски знак.

Проучване на BulNews.bg установи, че към този момент във Враца има две масонски ложи. Едната е кръстена на Андрей Николов, а другата се казва "Атлит". Доскоро те не са работили съвместно, но сега заедно са събрали средства за този паметник. Според каноните на масонството, членството в организацията е тайно, но сега братята от града и областта бяха принудени да се осветлят заради церемонията около откриването на бюста. Вероятно масоните са разчитали, че няма да бъдат надушени и снимани, но за тяхно съжаление днес обществото ще научи дълго пазената им тайна. Разбира се, с присъстващите не се изчерпва списъкът на всичките членове, тъй като по една или друга причина част от тях не се появиха на церемонията, но след това уважиха банкета в „Балабановата къща“.

И така, кои са хората, които членуват в двете ложи и досега това не се знаеше от хората?

Ако трябва да се започнем с имената им, може би трябва да посочим първо старите майстори, които са положили основите на тайната организация във Враца. На тържеството в сряда вечер такъв бе бившият зам.-кмет на града и успешен бизнесмен Влъчко Марински. Там бяха и адвокат Гошо Пешковски, онкохирургът д-р Георги Езекиев, бизнесменът Михаил Петков, собственикът на „Косаня“ Стефан Лазаров, шефът на УниКредитБулбанк в града Емил Ковачев, архитект Валери Маринов, бизнесменът Мирон Драганов, собственикът на ТВ Враца Владимир Михайлов, шефът на „Чехпласт“ Димитър Иванов, работещият в общината Георги Могилски, адвокат Христо Петков, нач. отдел в РЗИ Чавдар Манов, собственикът на ресторант „Винарна“ Хрисим Чучков, шефът на „Микротест“ Милиян Михайлов, бизнесмените Иво Върганов и Любомир Бончев, шефът на митницата Иван Димов и други. Извиняваме се на тези масони, на които сме пропуснали да осветлим имената им, но за сметка на това присъстват на снимките. На практика за първи път в медия се публикуват толкова кадри на членове на тайната организация, което е прецедент в историята на българското масонство.

Сред мъжете на снимките има и гости от други ложи, които пристигнаха за дискретното тържество и по разбираеми причини не можем да посочим техните имена. Разчитаме, че след публикуването на снимките, все ще се намерят запознати, които да коментират личността им.

Загадка е защо главният архитект и кметът на града позираха с останалите масони, но за това ще стане ясно в друг материал. И дали изобщо е трябвало да попадат в такава компания с оглед на политиката на ГЕРБ.

Публикуваме снимките без воден знак, за да могат масоните да си ги разпечатат за спомен. Хонорарът за фотографския труд, ако все пак получим такъв от тези уважавани джентълмени с бели ръкавици, ще дарим за следващия им паметник!

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар