Петък, 20 Юли 2018
Петък, 20 Юли 2018

13 август е международен ден на леворъките

13 август е международен ден на леворъките

Това са около 10% от хората в света

Едни от най-известните левичари са Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Махатма Ганди, президента на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, актрисата Анджелина Джоли и много други. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Рамзес ІІ, Тиберий, Юлий Цезар, Карл Велики, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Бисмарк, Симон Боливар, както и много британски крале и кралици - кралица Виктория. Лявата ръка е предпочитана и от Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Кърт Кобейн, Ринго Стар. Към "клуба на известните акьтори-левичари" се отнасят и Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Киану Рийвс, Никол Кидман.

Международният ден на леворъките се чества от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания.

Съществуват противоречиви стереотипи за потенциала на "левичарите". Изследвания показват, че завършили висше образование, чиято лява ръка е по-развита, печелят с 13-21% повече от „десноръките” си колеги. Освен това, левичарите по-често стават специалисти от висока класа - 53% срещу 38% и са по-склонни да се занимават с различни изкуства. Неоспорим е фактът, че левичарите са несравнимо повече сред художниците, музикантите, както и някои категории спортисти. Леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Американският генетик Амар Клар изучавал три поколения леворъки – 100 съпружески двойки, които били леворъки, както и децата и внуците им. За да определи кой е леворък и кой – деснорък, той използва 10 различни критерия, а не единствено това дали човек пише с лявата или дясната ръка. Д-р Клар заключил, че дали човек е леворък или деснорък, се определя в утробата на майката от особен ген.

Предполага се, че изборът за доминиращата ръка се получава и по наследство. Но едно изследване през 1998 на James McDeveitt University, Oklahoma, показва, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар.

Левичарите имат предимство на боксовия ринг главно заради позицията на водещата им ръка, която става дясната. Това променя стандартния ъгъл, под който идва най-ползваният боксьорски удар – правия с предната ръка (jab). Променя се и ъгълът на силния удар (cross), който е типично със задната ръка, която при левичарите съответно е лявата. Единственият боксьор с 10 световни титли в 8 различни категории Мани Пакяо е левичар, и води с дясната ръка.

Друго съществено предимство, което ползват някои левичари, е възможността за промяна на позицията (switch), което означава боксьор с водеща лява да смени позицията си по време на бой към такава с водеща дясна (southpaw) и да нанесе изненадващ удар оттам. Този факт е известен на боксьорите и е използван за постигането на световен рекорд на 4 ноември 1947, когато Майк Колинс (левичар) излиза от своя ъгъл със стойка на десничар, но изведнъж променя стойката си и нанася първия (и последен) удар в мача, като нокаутира противника си Пат Броусън за 4 секунди.

Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничарите е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите, тъй като левичарския мозък не се разделя толкова и не си специализира способностите.

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

Източник: Интернет

Оставете коментар