Четвъртък, 19 Юли 2018
Четвъртък, 19 Юли 2018

Безценни съкровища от диаманти и брилянти в морските ни курорти

Безценни съкровища от диаманти и брилянти в морските ни курорти

Към края на септември заложните къщи в крайморските градове се напълниха с цели съкровища, които изпаднали за пари хора твърдят, че са намерили на плажа

Най-актуални тази есен били диаманти, рубини и дори скъпи часовници. Красивите камъни масово се залагали срещу бързи кредити до 1000 лева. Оказва се обаче, че голяма част от тях били фалшиви или крадени, пише в. Монитор.

Така лихварите се оказали с тезгяхи, пълни с реплики на скъпоценни камъни, които не струват и жълти стотинки.

В Бургас преди седмица мъж с руски акцент например заложил скъп пръстен с 16 малки камъка, за който взел 2 хиляди лева. Оказало се обаче, че скъпоценностите били евтина имитация. Други пък били иззети от полицията, тъй като са задигнати от чуждестранни туристи.

„При залагането на каквато и да е вещ се прави копие на личната карта и всички данни на клиента се съхраняват след това. Оказва се обаче, че мошеници предоставят фалшиви документи или пък са чужденци, които по-късно не могат да бъдат издирени. Ние все пак правим всичко възможно и съдействаме на полицията, тъй като това удря и нашия бизнес. Вече е отживелица крадените вещи да се залагат, тъй като ние сме проверявани почти ежедневно. Има обаче все още куражлии, които бързо искат да се отърват от нещо задигнато с надеждата, че няма да ги хванат, а в повечето случаи полицията ги намира по нашите снимки и данни”, обясниха от голяма верига заложни къщи с офиси в цялата страна и най-вече по морето.

Те открили, че по-големите камъни имат гравиран код от производителя, който показвал стойността на диаманта, както дори и собственика му. Така при справка, направена с помощта на правоохранителните органи, били открити руснаци, украинци и дори англичани, които са се разделили с бижутата си.

Източник: rns.bg

Оставете коментар