Четвъртък, 24 Май 2018
Четвъртък, 24 Май 2018

Ученици на варненската обсерватория спечелиха сребърен и бронзов медал на олимпиада по астрономия в Санкт Петербург

Ученици на варненската обсерватория спечелиха сребърен и бронзов медал на олимпиада по астрономия в Санкт Петербург

Това съобщиха от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна

Ученици на варненската обсерватория спечелиха сребърен и бронзов медал на олимпиада по астрономия в Санкт Петербург. Това съобщиха от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Олимпиадата е проведена на два етапа – първоначален подбор и заключителен кръг, като и двата са били задочни за българските ученици.

Около 4 500 участници са решили петте задачи от първия кръг на олимпиадата в групи от 5-ти до 11-ти клас, което в България се равнява на 6-ти до 12-ти клас. За участие във финалната надпревара са допуснати около 350, част от тях от други държави – Словения, Украйна, Сърбия и други.

Финалният кръг се проведе през март в два тура – теоретичен и практически. Сред участниците бяха и трима варненски ученици. След оспорваната надпревара Феодор Кономаев и Калина Георгиева спечелиха диплом II степен (сребърен медал) и диплом III степен (бронзов медал).

Ръководството на обсерваторията поздрави своите ученици с постижението им, както и техните учители Ева Божурова и Иванка Гецова-Момчева.

Оставете коментар