Петък, 22 Юни 2018
Петък, 22 Юни 2018

KАТ регистрира 3500 нарушения за 24 часа

KАТ регистрира 3500 нарушения за 24 часа

Най-често водачите, които карат с превишена скорост у нас, са млади хора, които искат да си повишат адреналина

Близо 3500 водачи са засечени да карат с превишена скорост само за един ден, съобщиха от "Пътна полиция".

Нарушенията са установени в рамките на 24-часовата операция за контрол на скоростта.

Най-често водачите, които карат с превишена скорост у нас, са млади хора, които искат да си повишат адреналина, обясниха от "Пътна полиция".

"Скоростта е убиец №1 на пътя и затова се предприемат не само в България, но и в останалите държави, изключително много мерки в тази насока", коментира шефът на "Пътен контрол" гл. инспектор Росен Рапчев.

Според него трудно може да се направи профил на човека, който кара твърде бързо, въпреки че именно превишената скорост е най-честата причина за тежките катастрофи в страната.

"Не само в България, но и в останалите държави в Европейския съюз най-големият процент на загинали и ранени от пътнотранспортни произшествия са по причина превишена скорост или несъобразена скорост спрямо пътните условия", обясни той.

Рапчев отчете много добри резултатите от акцията на полиция за контрол върху скоростта.

"Ефектът на тези операции е много добър. Целта не е да хващаме повече нарушители, а да можем да спасим някой човешки живот или най-вече да има по-малко пострадали от пътнотранспортни произшествия", коментира той.

България е член на Европейската служба за пътна полиция и е част от плана за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти в сравнение с 2010 г. с 50%.

Рапчев отбеляза, че в сравнение с миналата година при операцията "24 часа скорост" има намаление на пътнотранспортните произшествия, но пак за съжаление има и загинал.

"Има само 9 тежки пътнотранспортни произшествия за територията на цялата страна по време на акцията, като средно от началото на годината варират между 25 и 30 за 24 часа, което е доста сериозно намаляване", уточни той.

Рапчев посочи, че с този сериозен контрол, нарушенията са и много повече, защото на много повече точки за контрол е осъществявана тази дейност.

 

Оставете коментар