Неделя, 27 Май 2018
Неделя, 27 Май 2018

Първата асоциация на президента Радев за Европейския съюз е думата „бъдеще“

Първата асоциация на президента Радев за Европейския съюз е думата „бъдеще“

„Необходимо е образователната ни система от преподаване, усвояване и запаметяване на готови знания да се промени към придобиване на компетенции“.


Това заяви президентът Румен Радев при откриването на инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“ в град Варна, предава БГНЕС.

Сред темите, които привлякоха интереса на участниците в дискусията, бяха възможностите за образование, обучение и културни дейности, както и развитието и реализацията на младите хора в Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В дебата взеха участие европейският комисар по образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. „Много е тревожно, че в днешно време между образование и грамотност няма знак за равенство“, сподели президентът Радев и добави, че качеството на образованието зависи от осъзнаването на неговата стойност и социална значимост.

Румен Радев беше категоричен, че за да има смисъл образованието всеки един от младите хора трябва да отговори на няколко фундаментални въпроса. „Къде искате да видите Европа след десет-двадесет години, когато ще сте в активна възраст? Какви искате да бъдете тогава? Как вие ще допринесете за обединена и силна Европа? – това са въпросите, чиито отговори трябва да търсите“, обърна се държавният глава към младежите в препълнената зала на Икономическия университет в морската ни столица. Помолен да сподели коя е първата асоциация, която създава в него Европейският съюз, президентът беше категоричен, че това е думата „бъдеще“.

„Понякога забравяме факта, че в Европейския съюз имаме сериозен проблем с традиционната грамотност“, заяви Тибор Наврачич и подчерта, че всички споделени по време на дебата идеи ще бъдат представени пред европейските институции. Президентът Радев благодари на европейския комисар за предоставената възможност българските граждани да бъдат активни участници в дебата за възможностите пред младите хора, културните дейности и бъдещето на Европа за младите.


Оставете коментар