Неделя, 27 Май 2018
Неделя, 27 Май 2018

Официална европейска церемония в знак на почит към Хелмут Кол

Официална европейска церемония в знак на почит към Хелмут Кол

Това ще е първата подобна церемония в памет на един от тримата мъже, обявени за почетни граждани на Европа. Другите двама са французите Жан Моне и Жак Делор

Европейската комисия подготвя официална европейска церемония в знак на почит към почиталия в петък на 87 години бивш германски канцлер Хелмут Кол. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който нареди знамената на европейските институции в Брюксел в петък да бъдат наполовина спуснати, предложи да бъде организирана и тържествена европейска церемония в памет на Кол.

Една от възможностите е церемонията да се състои в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

Кол е смятан за баща на обединяването на Германия 45 години след Втората световна война и за един от стълбовете на концепцията за обединена Европа.

"Хелмут Кол беше голям европеец и много добър приятел. Той беше самото въплъщение на Европа. Без него еврото нямаше да съществува", изтъкна Юнкер.

Кол е личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, каза говорителката на комисията Мина Андреева, цитирана от Франс прес и БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Хелмут Кол силно е повлиял на неговите политически възгледи. Той уточни, че е бил удивен от откровеността и дълбочината на възгледите на Кол за международните отношения и в частност за руско-европейските отношения.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар