Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Безработицата през януари е спаднала до 5,9%

Безработицата през януари е спаднала до 5,9%

Нивото на младежката безработица също се понижава, но остава високо - 11,2%

През януари безработицата в България е спаднала до 5,9%, изчисленията са на месечна база, съобщава БНТ. Това е най-ниското ниво отчетено през последните 9 години, показват данните на Евростат.

Без работа у нас през първия месец на годината са били 204 хил. души, с 4 хиляди по-малко в сравнение с декември. Нивото на младежката безработица също се понижава, макар да остава все още високо - 11,2%.

Безработицата в Европейския съюз като цяло остава без промяна през януари на ниво от 7,3%. Сред страните членки с най-ниски нива по този показател са Чехия, Малта и Германия. Най-високи равнища се наблюдават в Гърция и Испания.

 

Свързани статии (по етикет)

  • ЕС със стабилен растеж и ниска безработица

    През трите месеца до края на юни заетостта в еврозоната и в целия ЕС нарасна стабилно за второ поредно тримесечие, като общият брой на заетите лица достигна нови рекордни върхове, показват предварителни данни на Евростат.

  • Доларът започна да поевтинява

    Курсът на щатския долар рязко спадна спрямо паунда и еврото след като Bloomberg съобщи, че Германия и Великобритания са постигнали споразумение за Брекзит.

  • Исторически спад на безработицата в Русия

    Броят на регистрираните безработни граждани в Русия е достигнал 684 670 души, което е исторически минимум, откакто се следи този показател през 1991 година, съобщи руският министър на труда Максим Топилин, цитиран от ТАСС.

Оставете коментар