Понеделник, 23 Април 2018
Понеделник, 23 Април 2018
Емил Кошлуков: Строго мажоритарната система е изключително вредна

Емил Кошлуков: Строго мажоритарната система е изключително вредна

„Мая Манолова на всеки три години внася кодекс и всеки път е по-добър от предния”, допълни още той

"За мен строго мажоритарната система е изключително вредна”. Това заяви Емил Кошлуков пред bTV по повод внесения от Мая Манолова законопроект за нова изборна система.

„Мая Манолова на всеки три години внася кодекс и всеки път е по-добър от предния”, допълни още Кошлуков. По думите му строго мажоритарната система е глупава и вредна и в цял свят се опитва да се направи съчетание между плюсовете и минусите на мажоритарен и пропорционален вот.

„Един от рисковете за мажоритарния вот е районирането, то е ключово за излъчването на депутати”, смята проф. Анна Кръстева. По думите й по този начин най-голямата партия в парламента ще се подсили и ще гарантира своето участие след това. „Тази система дава бонуси на печелившите”, каза Кръстева.

„С мажоритарен вот изключваш половината държава от управлението. Системата бонифицира и дава плюс на големите партии”, допълни Кошлуков.

„Има силно проявено желание за смяна на политическия елит и се смята, че мажоритарната система в два тура е магическото средство това да се случи”, коментира Кръстева.

Според Кошлуков някакъв резултат от подобна система ще има след приблизително 20 избора. „Първата партия влиза в парламента, но тогава всички други не са представени и на следващите избори махалото отива към другата страна и ще се лашка по този начин”, допълни той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар