Понеделник, 18 Юни 2018
Понеделник, 18 Юни 2018

Красимира Ковачка: От БДЦ ще искаме 2000 лв. начална заплата за младите лекари.

Красимира Ковачка: От БДЦ ще искаме 2000 лв. начална заплата за младите лекари.

Инициираме среща със Слави Трифонов и партиите за референдума

Красимира Ковачка, съпредседател на ПП БДЦ, съпредседател на ПГ на БДЦ- НС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", коментира актуалните обществено-политически теми

В началото на разговора Беновска попита кой победи на президентските избори. Ковачка отговори, че е явно, че Радев е победил, но това са били мажоритарни избори и хората са гласували за личност, а не за партия.

 „Надяваме се новият президент да бъде обединител, да работи за България и да вървим по европейския път на развитие“, каза още Ковачка.

Беновска припомни, че преди президентските избори от ПГ на БДЦ – НС са се разделили на две като от „Народен съюз“ са подкрепили Каракачанов, а от БДЦ не са издигнали кандидат. Водещата попита дали БДЦ и „Народен съюз“ ще продължат да бъдат партньори, а Ковачка отговори, че все още е рано да се каже.

Референдумът

„Смятам, че парламентът все още не е изчерпан докрай, защото дори до служебно правителство, до предсрочни избори или до програмен кабинет ние сме длъжни да работим продуктивно, както до момента, защото има доста неща, които трябва да се свършат в НС“, каза Ковачка имайки предвид най-вече обсъждането на въпросите от референдума, с което да последва и промяна в ИК.  Съпредседателят на БДЦ посочи, че като народни представители с колегите си трябва да изпълняват закона и волята на гражданите .

„Волята на хората е ясна – искат промени в изборните правила. Ако искаме да отговорим на исканията на хората, трябва да приемем промените в Изборния кодекс сега, в рамките на този парламент“, заяви Ковачка.

„Предложението на БДЦ, което ще направим и на консултациите при президента, е да има програмен кабинет с времеви хоризонт“, каза Ковачка и допълни, че трябва да се направи всичко възможно политическата криза да не се превърне в парламентарна.

„Имаме една вина и тя е, че срещите между партиите и Инициативния комитет на г-н Трифонов трябваше да бъдат направени преди референдума. Сега ние възнамеряваме да се направи такава национална среща, на която ще поканим Инициативния комитет за референдума, всички политически партии, експерти, конституционалисти, омбудсмана, за да могат всички политически партии и всички участници в този процес да обединят своите идеи“, каза Ковачка и разкри, че в момента текат разговори за тази среща, чиито инициатор е БДЦ, и изрази надежда, че до седмица срещата ще бъде реализирана. Ковачка добави, че следващата седмица ще бъде изпратена покана към Слави Трифонов и Инициативния комитет за референдума.

На въпрос за това дали БДЦ няма да загуби от въвеждане на мажоритарни избори, Ковачка отговори, че партията е увеличила доверието към себе си и щом хората искат промяна, то политиците трябва да се съобразят с тази воля.

Здравеопазването

„В здравеопазването трябва да има нов импулс и да се случат някои неща. Грешката е, че не се усеща ефекта от стъпките на провежданата реформа. През последните две години ние говорим за обществени поръчки, за идентификатор, за разделяне на два пакета и всичко това срещна едно противопоставяне и съдебно оспорване. Ние от БДЦ смятаме, че специално за здравната реформа ние трябва да започнем да мислим повече за медицината, защото продължава напускането на млади лекари и недоволството расте, което показва, че системата не работи“, каза Ковачка.

„Както патриотите поискаха 300 лв. пенсия, от БДЦ ще предложим и искаме младите лекари да получават начална заплата от 2000 лв. Бюджетът на НЗОК бе увеличен с 248 млн. лв. и ние ще искаме вътрешно преразпределение на тези пари, за да могат да бъдат увеличени заплатите на лекарите“, каза Ковачка. По думите й всички здравомислещи хора би трябвало да подкрепят това искане.

В края на разговора Ковачка отговори положително на въпрос дали от БДЦ се готвят вече за предсрочни парламентарни избори, а Беновска й подари книга с интервюто си с Ахмед Доган от 1992 г., както и една здрава българска ябълка.

Оставете коментар