Петък, 20 Юли 2018
Петък, 20 Юли 2018

Плевнелиев: Целта ми е политическата криза да не става парламентарна

Плевнелиев: Целта ми е политическата криза да не става парламентарна

В трудни моменти винаги Конституцията ни е помагала да вземем решение, заяви президентът

Президентът Росен Плевнелиев сподели, че целта му е политическата криза в момента да не се превръща в парламентарна. Това стана, след като БСП върна мандата за съставяне на правителство по-рано днес.

„Моята цел остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна. За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална“, заяви още Росен Плевнелиев пред журналисти и напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност.

Той заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос. „В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, увери президентът.

Държавният глава подчерта също така, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на Европа на фона на излизането на Великобритания от ЕС и промяната на лидерството на САЩ, президентът изрази надежда, че в бъдеще лидерите на Стария континент няма да поставят под съмнение основните ценности, на които се базира общността, а именно – мира и човешките права и свободи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар