Четвъртък, 22 Февруари 2018
Четвъртък, 22 Февруари 2018
Плевнелиев призовава Тръмп да се отдръпне от Русия след влизането си в Овалния кабинет

Плевнелиев призовава Тръмп да се отдръпне от Русия след влизането си в Овалния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев се включи в общо писмо, изпратено до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп

"Нетърпеливи сме да работим с Вашата администрация за опазването на нашия мощен трансатлантически алианс, защитавайки взаимно нашия начин на живот по това време на огромна заплаха", цитира писмото offnews.bg, подписано от общо 17 души, сред които бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившият шведски премиер и външен министър Карл Билд и бившият външен министър на Полша Радослав Шикорски. 

Политиците предупреждават Тръмп, че спирането на санкциите срещу Русия и приемането на разделението на Украйна би било голяма грешка, която ще навреди на евроатлантическата ориентация в страната. Освен това подобно действие би дестабилизирало икономически Източна Европа и би мотивирало екстремистките, олигархичните и антизападните елементи там.

"Продължаващите опити на Русия да дестабилизира Украйна и нелегалното анексиране на Крим заплашват мира, предвидимостта и сигурността, която американците и европейците създадохме заедно чрез победата ни в Студената война. Притеснени сме, че перспективата за нова голяма сделка с Русия ще застраши това историческо постижение", се казва в изявлението. 

Според Плевнелиев и подкрепящите го, споразумение между Москва и Вашингтон би разклатило доверието към Щатите като надежден партньор и приятел.

"Нямаме съмнения: Владимир Путин не е съюзник на Америка. Нито е надежден международен партньор", смята Плевнелиев. Обществените личности смятат, че руският президент вече се е възползвал от добрите намерения на предшествениците на милиардера Джордж Буш-младши и Барак Обама.  Управлението на Путин е превърнало Европа в по-опасно място, се казва в писмото. 

"Путин не цели американско величие. Ние, като ваши съюзници, го правим. Когато Америка ни привика в миналото, ние дойдохме. Бяхме с вас в Ирак. Бяхме с вас в Афганистан. Поехме рискове заедно, жертвахме синове и дъщери заедно. Защитаваме общата ни трансатлантическа сигурност като обединен фронт. Това прави алианса ни мощен. Когато Съединените щати са силни, ние всички сме по-силни - заедно", категорични са противниците на Владимир Путин. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар