Вторник, 20 Февруари 2018
Вторник, 20 Февруари 2018
Плевнелиев с чувство за историческа мисия: „Моля ви, не така, оставете тази политика в 19-ти век!"

Плевнелиев с чувство за историческа мисия: „Моля ви, не така, оставете тази политика в 19-ти век!"

„Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията“, каза още президентът пред Нова Телевизия

В дълбоката мотивация на президента Плевнелиев да подпише петицията до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп е убеждението, чесепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние ще бъде пагубно за България”.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство с Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, заяви Росен Плевнелиев.

Ние видяхме какво се случва в Украйна – появиха се едни зелени човечета, като под дулата се проведе референдум и се отцепи част от Украйна. Това може да се случи и на други места, предупреди Плевнелиев

Обичам Русия и аз чета Толстой и Достоевски, слушам Чайковски, но не уважавам и не одобрявам политиката на руския президент, която ни връща в 19 век, призна президентът и подчерта, че остава горд, че е първият български президент и политик, който се е противопоставил на вредната политика на руския президент.

„Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така”, заключи президентът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар