Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Край на частните съдилища и колекторските фирми, които рекетират гражданите за неплатени дългове!

Край на частните съдилища и колекторските фирми, които рекетират гражданите за неплатени дългове!

Парламентът забрани частния арбитраж за физически лица, обяви Мая Манолова на брифинг в парламента

Законът влиза в сила още следващата седмица с публикуването му в "Държавен вестник". Занапред гражданските спорове ще се решават в държавния съд, а частният арбитраж ще се занимава само с междуфирмените отношения. Текстовете ще се отнасят и за висящите производства.

„Току-що гражданите отбелязаха много важна победа над монополите и колекторските фирми. Благодарение на депутатите, вече няма да ги рекетират в частните съдилища. Благодаря, че не се поддадоха на корпоративния натиск и направиха едно добро на българските граждани“, отбеляза Омбудсманът.

Тя отчете като много положителна стъпка и регулацията на юрисконсултските такси, които вече няма да надвишават 50 лв.

Много често дела се завеждат само за юрисконсултските възнаграждения, с цел монополистите да спечелят повече. Сега депутатите намалиха тези такси шест пъти. Досега една такава такса за дълг към "Топлофикация" достигаше 900 лева. Сега ще е най-много150 лева след приетите на второ четене промени.

Освен това беше решено и арбитражните съдилища вече да се вписват в регистъра към Министерство на правосъдието. Така председателите на арбитражните съдилища ще представят до министъра на правосъдието заявление за вписване в регистъра на арбитражните съдилища към министерството, съобщава БГНЕС.

Оставете коментар