Четвъртък, 21 Юни 2018
Четвъртък, 21 Юни 2018

Франция – по телевизията политика, по улиците тероризъм

Франция – по телевизията политика, по улиците тероризъм

И докато тероризмът бродеше по улиците, в телевизията властваше политиката

Емблематичният булевард „Шанз-Елизе“ в сърцето на френската столица е ярко осветен всяка нощ. Но в четвъртък вечер той блесна под сините и червени светлини на полицейските автомобили и линейките. Един загинал, трима ранени: Париж отново е мишена на тероризма – броени дни преди първия тур на президентските избори в страната. 

И докато тероризмът бродеше по улиците, в телевизията властваше политиката. Новината завари основните претенденти за поста в Елисейския дворец директно в телевизионното студио, където се провеждаха последните преки дебати между кандидатите. Съобщението за стрелба в центъра на Париж предизвика реакция и сред участниците в президентската надпреварата.

След новината за убийството на полицейски служител в телевизионното студио настана суматоха, но за фаворита Еманюел Макрон това бе момент, в който вероятно той спечели още от гласовете на френските избиратели. Той успя да намери думи, за да си спомни за неговата баба и да направи коментар за любимата си френска литература. След това – много държавнически – Макрон заговори и за събитията, които бяха разтърсили Париж буквално преди няколко минути. „Да управляваш значи да защитаваш“, заяви 39-годишният независим кандидат. От студиото Макрон призова френската нация да гледа към бъдещето и да бъде оптимистично настроена, въпреки и напук на лошите новини. 

Лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен обаче не заложи на оптимизма. Според проучванията на общественото мнение топ кандидатът на популистите губи подкрепата на френските избиратели още от месец януари и сега използва случая, за да възвърне блясъка сред собствената си националистическа клиентела. 

Льо Пен подхрани страха от терористите, които с „големите бежански потоци“ са се озовали на територията на Франция. „Трябва отново да възвърнем контрола по границите ни, трябва да знаем кой идва при нас“, категорична бе лидерът на „Национален фронт“, допълвайки, че настоящият държавен глава Франсоа Оланд и неговите предшественици не са направили нищо пред лицето на заплахата. Льо Пен дори отиде по-далеч с твърдението, че атаки като тези в „Батаклан“ в Париж или тези на крайбрежната улица в Ница са били политически изгодни за президента. Апокалиптичното описание на уязвимата и заобиколена от терористи Франция ще се котира по-ефективно, ако гражданите са уплашени. Ето защо от атаката от четвъртък вечер в Париж Марин Льо Пен със сигурност ще спечели дивиденти, коментират анализаторите.

Кандидатът на френските консерватори Франсоа Фийон съвсем наскоро обеща, че ако бъде избран да води страната, ще създаде 10 хил. нови места в полицията. Тази негова изява провокира остра критика от страна на премиерът Бернар Казньов, който в петък сутрин обвини Фийон и Льо Пен в използването на последните събития за „политически цели“ на кампанията им. 

Говорейки за предложението на Фийон, Казньов предупреди: „Нима може да се вярва на кандидат, който в качеството си на министър-председател съкрати 13 хил. служители от силите за вътрешна сигурност?“

Френският премиер не спести критиката си и към лидера на „Национален фронт“. „Марин Льо Пен съвършено безсрамно се опитва да използва за политически цели случващата се трагедия, страховете и преживяванията на французите. На нея, която говори за отсъствие на контрол по границите на Франция и призовава властите незабавно да въведат такъв, странно защо й убягва този факт, че всъщност след въвеждането на извънредно положение във Франция са проверени 105 млн. души, а на четири хиляди от тях им бе отказан достъп до френска територия. По тази точка, както и по много други, е необходимо да бъде възстановена истината“, категоричен бе Казньов. 

При това министърът увери, че нищо няма няма да попречи на провеждането на първия тур от президентските избори в неделя, подчертавайки, че правителството и силите за сигурност са напълно мобилизирани след фаталната стрелба срещу полицейски служител в сърцето на Париж.

Източник: focus-news.net

Оставете коментар