Неделя, 22 Април 2018
Неделя, 22 Април 2018
Борисов отмени среща с Карпов, който каза, че кирилицата е от Византия

Борисов отмени среща с Карпов, който каза, че кирилицата е от Византия

Депутатът от "Единна Русия" имаше планирано посещение при премиера след шах във ВСС

Премиерът Бойко Борисов е отменил планираната за 11:30 днес среща с бившия световен шампион по шахмат и настоящ депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов.

Официално съобщение за причината няма, но източници на Клуб Z твърдят, че срещата не е проведена заради неприемливо изказване на Карпов по-рано тази сутрин пред бТВ.

В интервю за "Тази сутрин" Анатолий Карпов каза, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Темата бе повдигната след изказването на Владимир Путин от 24 май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи".

 "Днес се срещам с министър-председателя. И с главния прокурор", каза сутринта Карпов по бТВ.

И допълни, че ще играе шах във Висшия съдебен съвет (ВСС) и вече е имал среща с председателя на парламента Димитър Главчев.

Преди това Карпов обясни, че е на посещение в България по покана на "Атака". И допълни, че е обиколил половин България, като е бил за пръв път на Шипка, във Велико Търново и Свищов.

Карпов обаче отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин по повод 140 години от Освобождението на България, които се навършват догодина.

И уточни, че все още няма никакви покани от България към Русия по повод тези чествания.

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятяме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие.

Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов.

След това Карпов изигра демонстративан партия шах във Висшия съдебен съвет. Участваха доказаните майстори Ясен Тодоров, както и гостите Кубрат Пулев и Христо Йовов.

На срещата обаче Сотир Цацаров също се включи по темата за кирилицата и коментира изказването на госта от Русия:

"Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения.

Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор.

Оставете коментар