Събота, 21 Юли 2018
Събота, 21 Юли 2018

МВР търси помощ от Румъния за телефонните измами

МВР търси помощ от Румъния за телефонните измами

Българските власти търсят помощ от Румъния заради масовите телефонни измами, стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев


Телефонните измамници често използват сим карти на румънски оператори. За МВР това е сериозен проблем, тъй като събирането на информация става далеч по-трудно, пише в. "Сега".

"Надяваме се, че ще прекъснем и тази нова приумица, с която тормозят хората", заяви Радев.

Той изрази учудване как все още има хора, които вярват на подобни измами: "Аз лично не мога, така, да проумея как толкова хора, да използвам тоя жаргон, се връзват, как успяват да повярват на тези измамници. Даже си говорехме с колегите - абе, да ги издирим и да ги вземем на работа тука, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, хора с опит, така, мъдри хора, те не са на 20 години, да си дадат парите."

Поисканата от Румъния помощ не е единствената инициатива на МВР срещу измамниците. От началото на годината били сформирани специални разследващи звена в дирекциите с най-голяма концентрация на измами - Плевен, Русе и Велико Търново. Има и работна група между МВР, прокуратурата и следствието, която трябва да предложи допълнителни мерки.

МВР е изпратило експерти по общините, които да помагат при изграждане на видеонаблюдение, каза още вътрешният министър. След това системите трябва да се свържат с местните полицейски управления. За масово видеонаблюдение се говори от години, но никой не казва кой ще плати за изграждането му. От думите на Радев стана ясно, че разходите най-вероятно ще се поемат от общините.

Досега МВР е успяло да усвои 57 млн. евро от парите, отпуснати от ЕК за справяне с мигрантския натиск, отчете Радев. Комисията гласува общо 160 млн. евро за техника по границата с Турция, но се наложи МВР да моли за отсрочка от 1 година, за да ги усвои. Срокът бе удължен до октомври догодина.Оставете коментар