Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Северна Корея и Венецуела - две страни на една монета

Северна Корея и Венецуела - две страни на една монета

Страните от Третия свят нямат друг изход освен да се сдобият с ядрени оръжия, когато се почувстват заплашени от САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да предприеме операция срещу Венецуела за смяна на режима и така ясно показа защо Северна Корея отчаяно се опитва да разработи ядрени оръжия - за да служат като средство за въздържане или защита срещу някоя операция за смяна на режима от страна на САЩ. Всъщност изобщо няма да се изненадам, ако Венецуела или някоя друга страна от Третия свят, която се опълчи срещу империята на САЩ, се опита да се сдобие с ядрено оръжие. Какъв по-добър начин за възпиране на САЩ от операция за смяна на режима на тяхна територия?

Да си спомним кубинската ракетна криза. Американските стратези на националната сигурност предприемат военно нападение срещу Куба в Плая Хирон (Залива на прасетата), изнудват президента Кенеди да бомбардира Куба и след това препоръчват на президента да използва измислен претекст (т.нар. Операция "Нортуудс", планирана от Министерството на отбраната на САЩ през 1962 г., за да предизвика симулиран или действителен тероризъм и насилие срещу американски територии или американските интереси, като прехвърли вината за тях на Куба и по този начин да си осигури обществена подкрепа от страна на населението на САЩ за военни действия срещу правителството на Кастро - бел.ред.), за да предприеме мащабна военна операция срещу Куба.

Ето защо Куба, която никога не е предприемала какъвто и да било акт на агресия срещу САЩ, искаше руски ядрени оръжия да бъдат разположени на нейна територия. Кубинският лидер Фидел Кастро знаеше, че Куба няма как да победи САЩ в конвенционална война.

Всеки знае, че военното ръководство на САЩ и поддръжниците му са толкова много и могъщи, че лесно могат да смачкат която и да е страна от Третия свят като Куба, Северна Корея, Ирак, Афганистан, Венецуела.

Стратегията на Кастро проработи. Съветските ядрени оръжия в Куба накараха Кенеди да даде отпор на вероломния натиск от страна на Пентагона и на ЦРУ да бомбардира и нахлуе в Куба. Според Пентагона и ЦРУ при така стеклите се обстоятелства Кенеди има пълно оправдание да задейства операция за смяна на режима в Куба. Според Кенеди обаче една операция за смяна на режима чрез бомбардировки и нахлуване лесно може да прерасне в ядрена война между САЩ и Русия.

И се оказа, че Кенеди е бил прав. По онова време Пентагонът и ЦРУ не разбират, че съветските командири на терен в Куба разполагат с напълно оперативни тактически ядрени оръжия и с разрешение да ги използват в случай на американска бомбардировка или нахлуване на острова. Ако Кенеди се бе поддал на диктата на Пентагона и на ЦРУ, това със сигурност би довело до ядрена война между САЩ и Русия. Трябва винаги да отдаваме дължимото за това, че Кенеди сключва сделка, при която обещава САЩ да се откажат от нападение срещу Куба в замяна на това СССР да изтеглят ядрените си оръжия от Куба.

Изводът е, че ако Пентагонът и ЦРУ не бяха опитвали да проведат операция за смяна на режима в Куба, Хавана никога нямаше да почувства нужда да се сдобие със съветските оръжия. Но пък упорството на Пентагона и ЦРУ ни докара Кубинската ракетна криза.

Също толкова важно е, че решаването на кризата показа, че ако един независим и непокорен режим от Третия свят иска да се защити от операция за смяна на режима, налагана от стратезите на националната сигурност на САЩ, най-добрият начин е да се обезпечи с ядрени оръжия. Настоящата криза с опитите на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие като средство за сдържане на САЩ, се корени в опита на Куба да удържи американските усилия за промяна на режима през 1962 г.

Американците биха постъпили мъдро, ако погледнат на евентуални операции за смяна на режима в Северна Корея и Венецуела в контекста на цялостната външна политика на американското правителство.

Нека си спомним на първо място, че американското правителство има дълга история в интервенционизъм в Латинска Америка, довела единствено до смърт, разруха, страдания, мизерия и тирания. Примери - Никарагуа, Гватемала, Чили, Бразилия, Панама и Гренада.

Всъщност ситуацията в Чили, довела до намесата на САЩ, много напомня на настоящето положение във Венецуела. В Чили социалист бе демократично избран и започна да прилага социалистическа политика, довела до хаос и криза. ЦРУ и Пентагонът съзнателно и тайно направиха всичко по силите си да влошат още повече положението. Американски представители дори участваха в корупция, отвличания и убийства в Чили. Те предизвикаха и насърчиха преврат, в който демократично избраният социалист бе свален от власт и бе заменен от "прокапиталистически" генерал, чиято армия продължи да отвлича, измъчва, изнасилва и екзекутира десетки хиляди хора, включително и двама американци, и всичко това с подкрепата и съучастието на Пентагона и ЦРУ.

Нима не сме виждали същите резултати от операции за смяна на режима в Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Сирия и къде ли не още? Смърт, разруха и хаос, да не говорим за гигантската бежанска криза в Европа.

Вижте какво причини тази проимперска интервенционистка система и на американския народ. Постоянни, несвършващи кризи и хаос. Северна Корея е последният пример. Безконтролно харчене на федерални средства и дълг, които заплашват американския народ с финансов банкрут и икономическа и валутна криза. Президентът и стратезите му по националната сигурност упражняват почти тоталитарно властта, използват убийства, мъчения и неограничено задържане. Странни и необясними прояви на насилие, които показват същата липса на уважение към светостта на човешкия живот, каквато американските власти показват към далечни страни по света.

Нищо от това не е нужно. Напълно възможно е американците да живеят нормален, здравословен и свободен живот. За това е нужна само промяна в посоката - от империя и интервенционизъм към република с ограничено в действията си правителство и ненамеса в делата на другите страни. Това е начинът да се постигне свободно, благоденстващо, хармонично и приятелско общество.

Източници: segabg.com

Оставете коментар