Вторник, 23 Януари 2018
Вторник, 23 Януари 2018
Путин и Меркел заклеймиха политиката на Пхенян

Путин и Меркел заклеймиха политиката на Пхенян

Владимир Путин и Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуациите на Корейския полуостров и в Донбас

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуацията на Корейския полуостров и осъдиха Пхенян, че не зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Двамата лидери подчертаха, че такива стъпки противоречат на принципите за неразпространение на ядрено оръжие и създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност, съобщи в комюнике пресслужбата на Кремъл.

Според тях "уреждането на тази изострена криза е възможно само с политико-дипломатически средства, чрез възобновяване на преговорите между всички замесени страни", допълни Кремъл.

Меркел изрази подкрепа за по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея, каза в комюнике германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

На 3 септември Северна Корея обяви, че е направила успешно изпитание на водороден заряд, който може да бъде използван за бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, което предизвика бурни реакции от международната общност, припомни ТАСС.

В разговора бе засегната и темата Украйна.

Канцлерът приветства руското предложение за разполагане на мироопазващ контингент на ООН, но подчерта, че предлаганият мандат трябва да бъде разширен.

По думите на Зайберт Путин е изразил готовност да обмисли идеята за разполагане на сини каски не само по линията на контакт в Донбас, но и в други зони на Източна Украйна, за да охраняват служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които следят за спазването на Минските споразумения. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар