Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация ...

Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация ...

Кои са най-влиятелните български евродепутати

Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация на неправителствената организация VoteWatch. Следват я Сергей Станишев от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Организацията измерва властта на европейските представители по сложна методология, която включва заеманите постове, активността им в парламента и интервюта с хора, които работят директно с тях.

Михайлова заема 19-то място в общата класация и авторите на доклада отбелязва, че тя председателства Комисията по регионално развитие, автор е на доклади на няколко теми, сред които са мерки за държавите-членки, пострадали от природни бедствия, и финансов мениджмънт за държави-членки, изпитващи сериозни затруднения да осигурят финансова стабилност.

Станишев заема второто място сред българските представители (и 42 в общата класация) заради вицепредседателството на Комисията по граждански свободи и вицепредседателството на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС – бивша югославска република Македония, както и заради председателството на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Резултат с изображение за станишев

Третата позиция е определена за Ангел Джамбазки като зам.-координатор на Комисията по правни въпроси и вицепредседател на комитета за връзки с Македония. Освен това той работи по разширяването на Хагската конвенция за отвличането на деца.

Четвъртото място заема Андрей Ковачев от ГЕРБ, следват го Неджми Али и Филиз Хюсменова от ДПС.
"Влияние" е неутрален термин, който показва правомощията на съответния евродепутат, обясняват авторите на доклада. Те не анализират дали и как съответният човек я използва, и дали действията му съвпадат с интереса на определена група избиратели.

В общата класация на първо място в председателят на Европейския парламент Антонио Таяни от ЕНП, следват го лидерите на двете най-големи политически групи – Манфред Вебер от ЕНП и Джани Питела от групата на социалистите (Прогресивният алианс на социалистите и демократите, С§Д). Следват ги председателят на либералите Ги Верхофстад, който е и представител на парламента в преговорите за Брекзит.

Що се отнася до държавите, Германия и Италия са най-влиятелни, изпреварвайки други големи страни като Франция, Великобритания и Испания. Това се дължи основно на факта, че Германия има най-голяма национална делегация в най-голямата политическа група (ЕНП), а Италия – в С§Д. България заема средни позиции и не е спомената изрично.

Влиянието на Франция и Испания намаля, след като изборите през 2014 г. фрагментираха делегациите им. Това важи особено за Франция, където победата на "Националния фронт" намали френското членство в парламентарните групи, тъй като самата партия е изолирана от останалите евродепутати. Същото важи за Великобритания, в която "Партията на независимостта" спечели изборите през 2014 г. и бе един от основните агитиращи за Брекзит. След референдума миналата година, мнозина британски евродепутати напуснаха Брюксел и Страсбург, за да заемат позиции у дома, а заместниците им нямат същото влияние.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар