Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

НС отхвърли мерките на БСП срещу двойния стандарт при храните

НС отхвърли мерките на БСП срещу двойния стандарт при храните

 „Няма да спрем битката с монополите, защото искаме българският потребител да има достъп до качествена българска храна“, категоричен бе Драгомир Стойнев

Народните представители отхвърлиха на първо четене промените в Закона за храните, въвеждащи изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. „За“ промените гласуваха 102 народни представители, 19 бяха „против“, а 90 се въздържаха. „Искаме да сложим край на монопола и двойните стандарти при храните“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев при  представянето на предложението на левицата.

„Ако за управляващите предлагането на българска стока означава по-лошо качество, за нас от БСП е точно обратното. Ние се грижим за българските производители.  Ако мнозинството толерира двойните стандарти от Европа, ние се противопоставяме“, категоричен бе Драгомир Стойнев. Той подчерта, че за левицата е важно да има повече български продукти и целта е да се защитят българските производители. „Няма да спрем битката с монополите, защото искаме българският потребител да има достъп до качествена българска храна“, обясни той.

„С предлаганите от нас промени ще дадем възможност на българските производители и преработватели да имат облекчен достъп до пазара и да задоволят нуждите на българските потребители“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Светла Бъчварова. Тя обясни, че предложението на левицата включва етикетът „българско“ да може да се слага на един продукт, само когато суровината, която е използвана за производството му е произведена в България.

„По този начин се създава добра защита и мотивираме българските преработватели да се обърнат към българските производители“, заяви тя. По думите й се въвеждат регулации на сроковете за плащане, като по отношение на бързо развалящите се храни - те ще са 10 дни. Според нея така ще се осигури по-голяма финансова стабилност за фермерите и преработвателите.

Светла Бъчварова подчерта, че основен момент в законопроекта на БСП е въвеждането на изисквания за присъствие на пазара на българските храни. Тя обясним, че тази регулация засяга само търговски обекти, с годишен оборот от 2 млн. лв. „Тези обекти трябва да осигурят определени количества, произведени в страната традиционни продукти: пресни плодове и зеленчуци – 51%;мляко и млечни продукти – 70%;  месо и месни продукти, извън пилешкото – 25%, месо и месни продукти, пилешко – 50%; вино и спиртни продукти – 75% от асортимента“, поясни депутатът от левицата.

Бъчварова допълни, че при неизпълнение на регулациите се налага имуществена санкция- 10% от годишния оборот на продуктите от групата, в която е установено нарушение, а парите да отиват в Държавен фонд „Земеделие“ и да се използва да подпомагане на производство на тези същите стоки. Светла Бъчварова заяви, че при определянето на тези регулации са били проведени разговори с браншовите организации и е използвана актуална информация за произвежданото в страната и те с напълно постижими. „Предлагаме регулациите да влязат в сила от 2018г.“, заяви тя.

Светла Бъчварова обясни, че има няколко причини за предлагането на тези промени. На първо място тя посочи, че налагането на руското ембарго е довело до трайно настаняване на пазара на земеделска преработена продукция от ЕС, която е 1,5-2 пъти по-субсидирана. „В тези условия, ние не можем да бъдем конкурентно способни“, коментира тя. На второ място Бъчварова посочи преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС и увеличените в пъти квоти за внос на хранителни продукти в страни от ЕС, а България е най-засегната. Като трета причина народният представител посочи, че с промяната на Общата селскостопанска политика от 2016г. - българските земеделски стопани получават субсидии за обвързана подкрепа – европейски средства, които те, за да получат трябва да са произвели минимално количество земеделска продукция и тя да бъде реализирана на пазара. „От една страна искаме сивият сектор да изчезне, земеделските стопани да реализират своята продукция, а не осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира тя.

Като аргумент в полза на предлаганото от левицата, Бъчварова изтъкна двойния стандарт в храните, който не е в полза и на потребителите. „В България стоките от ЕС идват със сертификати, които само документално се проверяват от БАБХ. Няма контрол какво се предлага на пазара от гледна точна на технически контрол и лабораторни изследвания“, обясни тя. Депутатът заяви, че не без значение е въпросът с безопасността на храните. „Когато в България се произвеждат традиционни продукти, когато те се преработват, контролът не е само документален, а и физически  и може да се гарантира безопасността“, заяви Светла Бъчварова. 

„С предлаганите от БСП промени българските производители ще увеличат производството си“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от левицата проф. Румен Гечев. Той припомни, че е отнело повече от три години на българския парламент да прекрати практиката на търговските вериги, влизането на 0% данъци в българския бюджет и милиарди, които изтичат от България.

„Изумително е, че български народни представители въртят и сучат с търговските вериги три години, нещо което в развитите европейски държави като Германия и Франция никога не се случва. Искаме да се спазват законите на ЕС, а не да съсипват нашето производство, само защото са дошли тук да си продават стоките“, заключи Румен Гечев.

 

 

Оставете коментар