Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Горбачов призова Тръмп и Путин да седнат на масата на преговорите

Горбачов призова Тръмп и Путин да седнат на масата на преговорите

Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне, последствията ще бъдат катастрофални, предупреждава първият и последен президент на СССР

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов призова държавните глави на Русия и САЩ ВЛадимир Путин и Доналд Тръмп да седнат на масата на преговорите и да проведат пълноформатна среща, на която да обсъдят съкращаването на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата сигурност, съобщи "Российская газета". 

"Призовавам да бъде подготвена и проведена пълноценна, пълноформатна руско-американска среща на високо ниво. Абсолютно ненормално е това, че президентите на двете ядрени държави се срещат някъде в кулоарите и то един-единствен път! Надявам се, че подготовката на такава среща все пак се случва", заяви Горбачов. 

Той смята, че в центъра на вниманието на една такава среща трябва да бъдат проблемите на съкращаването на ядрените въоръжения и укрепването на стратегическата стабилност. 

"Защото ако системата за ограничаване на ядреното оръжие рухне, а именно до това ще доведе крахът на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, последствията ще бъдат катастрофални. И преките, и косвените", подчертава Горбачов. 

Ако двамата световни лидери успеят да спасят Договора, това ще бъде мощен сигнал за целия свят за това, че най-големите ядрени държави осъзнават своята отговорност и сериозно се отнасят към задълженията си. 

"Всички ще се успокоят, а отношенията между Русия и САЩ, най-накрая, ще се отделят от мъртвата точка", казва Горбачов. 

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък (от 500 до 1000 километра) бе подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на КПСС Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. и влезе в сила от 1 юни 1988 г.

Източник: епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар