Петък, 21 Септември 2018
Петък, 21 Септември 2018

Белият дом обяви нова стратегия срещу ”агресията” на Иран

Белият дом обяви нова стратегия срещу ”агресията” на Иран

САЩ ще се противопоставят на дестабилизиращото влияние на Иран и ще възпират агресията му

За тази цел САЩ ще активизират взаимодействието си с много страни в района.

Съединените щати смятат да призоват международната общност да се обедини за оказване на натиск върху елитните ирански въоръжени сили, Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Това се казва в изявление на Белия дом, съдържащо основни положения от новата стратегия на президента Доналд Тръмп спрямо Иран и споразумението за иранската ядрена програма, което се очаква той да огласи днес.

Споразумението между Техеран и големите сили има за цел да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма в замяна на постепенно отменяне на санкциите.

Новата стратегия ще включва три ключови цели: коригиране на ядреното споразумение, така че за Иран да стане по-трудно да разработва оръжие, неутрализиране на програмата му за балистични ракети и противодействие на иранските дейности, които според Вашингтон допринасят за нестабилността в Близкия изток, посочват Ройтерс и БТА.

Мерките ще са насочени към блокиране на "всички пътища към ядрено оръжие".

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването правителството на Иран да престане се стреми към смърт и унищожение", заявява Тръмп в разпространеното от Белия дом изявление.

Очаква се президентът да изложи стратегията си в 12,45 часа местно време (19,45 ч. българско).

Тръмп: Силни сме за такова слабо споразумение

Доналд Тръмп и вчера определи споразумението за иранската ядрена програма като много слабо.

"Това е най-лошото възможно споразумение, ние не сме спечелили нищо", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс нюз", цитирано от АФП.

"Сключили сме го от слабост, а имаме много сила", добави президентът на САЩ. "Ще видим какво ще стане скоро", подчерта Тръмп.

Техеран: Идва хаос

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че ако САЩ отстъпят от ядреното споразумение, то това изобщо няма да е провал за неговата страна, а ще е провал за другата страна.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че действията на САЩ по иранското ядрено споразумение и тяхната политика на санкции срещу Иран и Русия могат да доведат до хаос в международните отношения, предаде ТАСС.

"Изглежда, че те са започнали някои действия, които в крайна сметка ще доведат до безредици на международната арена", заяви Лариджани в Санкт Петербург, на среща с председателя на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

"Свидетелство за това са санкциите, които въведоха срещу Иран и срещу Русия, както и мерките, които започнаха да вземат неотдавна относно ядреното споразумение с Иран", добави той.

Телефонна совалка

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е обсъдил през последните дни планираното изявление на американския президент Доналд Тръмп относно Иран с високопоставени представители на Великобритания, Китай, Франция и Русия - подписали споразумението с Иран, съобщи представител на Държавния департамент.

"Бих ги описала като разговори за консултации, изслушване и обсъждане на цялостното представяне на плана, което президентът ще обяви", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Тя съобщи, че Тилърсън е разговарял с външните министри на Франция и Русия Жан-Ив Льо Дриан и Сергей Лавров. През последните дни държавният секретар на САЩ е разговарял и с британския си колега Борис Джонсън, както и с Ян Цзечъ, член на Държавния съвет на Китай, отговарящ за външната политика на Пекин.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар