Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Великобритания трябва да плати поне 60 милиарда евро за излизането си от Европейския съюз

Великобритания трябва да плати поне 60 милиарда евро за излизането си от Европейския съюз

Сметката, която Великобритания трябва да плати на Европейския съюз е поне 60 милиарда евро. Така поне смята председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, като изрази мнението в интервю за германската медийна група Funke

„По мое мнение те трябва да платят минимум 60 милиарда евро", обяви Таяни.

Ако Лондон откаже да плати сумата, ще се наложи разликата да бъде покрита от гражданите на другите членки на ЕС, добавя той.

Брекзит може да се състои в определения срок през март 2019 г. само ако до края на тази година бъде постигнато рамково споразумение по три ключови въпроса - правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, границата между Ирландия и Северна Ирландия и плащането на 60-те милиарда евро, става ясно от думите на Таяни. Чак след това ЕС може да преговаря за бъдещите търговски отношения с Лондон, предупреди председателят на ЕП.

Той подчерта, че британците трябва да заявят към какви отношения с ЕС се стремят - по норвежки или по швейцарски модел. До днес не са го направили.

Според Таяни повечето британци вече смятат за грешка решението за Брекзит. „Дори в британското правителство настъпи отрезвяване, дори и официално да не го признават".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар